НОВИНИ

Арестуваха фармацевтичен бос за продажба на лекарство с огромна надценка

Собственикът на фармацевтичната компания - Мартин Скрели - беше арестуван в Съединените щати за продажба на лекарство с огромна надценка. Предстои задържаният да се яви пред федерален съд в Бруклин, за да му бъдат повдигнати обвинения.

bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 18.12.2015
Чете се за: 00:41 мин.
По света

През септември вестник "Ню Йорк Таймс" направи разследване, според което една опаковка от лекарството "Дараприм" преди е струвала 13 долара и 50 цента, в сравнение със 750 долара сега. Цената скочи, след като през август фармацевтичната компания на Скрели плати на лабораторията "Импакс", която е и най-големият производител на медикамента, 55 милиона долара за правото да притежава и да се разпорежда с въпросното лекарство.

"Дараприм" е търговското име на пириметамина, открит преди 62 години. Той се използва за лечение на токсоплазмоза - инфекциозно заболяване, което обикновено протича без ясно изразени симптоми. Това най-често засяга хора с отслабена имунна система, като например бременни жени, с онкологични заболявания или със СПИН. Медикаментът се използва също при случаи на малария и е в списъка на Световната здравна организация за основни лекарства - в който присъстват основни химични съединения за медицинска употреба като ибупрофен, парацетамол и амфотерицин Б, например.


;

В Съединените щати "Дараприм" няма аналози, които да са сертифицирани и признати за безопасни за употреба. Компанията на Скрели закупи всички запаси, установявайки пълен монопол в този тесен сегмент от пазара и получи възможност да диктува цената. Заради скандала той обеща да свали цените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атрактивна каруца в кюстендилско село
Атрактивна каруца в кюстендилско село
​Нели Куцкова ще реши дали да обжалва решението на ВСС
​Нели Куцкова ще реши дали да обжалва решението на ВСС