НОВИНИ

Мащабен мост ще свързва Русия и Китай

След малко повече от година Русия и Китай ще бъдат свързани с мост. Строежът на първото съоръжение от такъв тип върви по план. Очакванията са да донесе икономически ползи и за двете страни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:12, 11.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Строежът на моста е започнал в края на 2016 година. Дължината му е 19.9 км, широк е 14.5 метра, а в най-високата си точка ще бъде 1283 метра. До момента строителството върви без сериозни сривове, а комуникацията между руския и китайския екип е много добра.

Ли Чан, заместник-управител на компанията, която строи моста: Всеки път водя руските си колеги на строежа и заедно правим проверките. Ако има някакви проблеми ги решаваме заедно и на място.

Строителите са изработили стройна схема и се виждат веднъж месечно, за да уточнят хода на проекта и етапите на работа. Бизнесът и от двете страни на съоръжението е убеден, че ползите от него ще са огромни. Очакванията са през моста да преминават по около 6 милиона тона стоки годишно. А това гарантира икономическия разцвет на региона.

Людмила Старкова, министър на икономическото развитие на Амурска област: Това е голям международен проект, който ще даде импулс за развитие не само на Амурска област, но и на целия регион. Разчитаме, че всички желаещи ще могат да се включат в международното сътрудничество с Китай.

Очаква се да се увеличи и туристическият поток между Русия и Китай, а първият мост, който ще ги свързва трябва да бъе завършен през октомври 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ще бъде ли включено парижкото бистро в списъка на ЮНЕСКО?
​Ще бъде ли включено парижкото бистро в списъка на ЮНЕСКО?
В Сандански излизат на протест срещу безразсъдното шофиране
В Сандански излизат на протест срещу безразсъдното шофиране