НОВИНИ

Мащабен протест в Брюксел с искания за повече действия в защита на климата

Близо 70 000 души са се включили днес, въпреки студа и дъжда, в мащабния протест в Брюксел с искане правителството да увеличи усилията си за борба с климатичните промени, предаде "Асошиейтед прес".

bnt avatar logo
от БТА
21:42, 27.01.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
мащабен протест брюксел искания повече действия защита климата

Те носеха плакати с искания за по-добро използване на възобновяемите енергийни източници и повече действия за подобряване на качеството на въздуха.

Демонстрацията е четвъртата за два месеца. Миналия месец подобна акция привлече 70 000 участници, а през изминалата седмица около 35 000 ученици и студенти пропуснаха часове, за да излязат и да се включат в поход с подобни искания за защита на климата.

Макар прякото влияние на демонстрациите върху белгийската политика да е малко, тъй като страната е управлявана от временно правителство, те поставиха въпроса за климатичните промени напред в дневния ред на политиците, докато партиите се готвят за европейските избори през май.

Часове преди края края на демонстрацията, полицията оцени събралото се множество на 70 000 души.

Влаковете, пристигащи от страната, бяха толкова претъпкани, че хиляди демонстранти не успяха да стигнат навреме за марша през белгийската столица, а организаторите трябваше да го започнат по-рано, за да облекчат получилото се задръстване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасителните екипи в Бразилия подновяват търсенето на оцелели
Спасителните екипи в Бразилия подновяват търсенето на оцелели
Няма бедстващи туристи в зимните курорти, съобщиха от Министерството на туризма
Няма бедстващи туристи в зимните курорти, съобщиха от Министерството на туризма