Близо 70 000 души са се включили днес, въпреки студа и дъжда, в мащабния протест в Брюксел с искане правителството да увеличи усилията си за борба с климатичните промени, предаде "Асошиейтед прес".

© БТА / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Те носеха плакати с искания за по-добро използване на възобновяемите енергийни източници и повече действия за подобряване на качеството на въздуха.

Демонстрацията е четвъртата за два месеца. Миналия месец подобна акция привлече 70 000 участници, а през изминалата седмица около 35 000 ученици и студенти пропуснаха часове, за да излязат и да се включат в поход с подобни искания за защита на климата.

Макар прякото влияние на демонстрациите върху белгийската политика да е малко, тъй като страната е управлявана от временно правителство, те поставиха въпроса за климатичните промени напред в дневния ред на политиците, докато партиите се готвят за европейските избори през май.

Часове преди края края на демонстрацията, полицията оцени събралото се множество на 70 000 души.

Влаковете, пристигащи от страната, бяха толкова претъпкани, че хиляди демонстранти не успяха да стигнат навреме за марша през белгийската столица, а организаторите трябваше да го започнат по-рано, за да облекчат получилото се задръстване.

© БТА / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert
Парижкото споразумение е акцент в годишната конференция на ООН за климата

Парижкото споразумение е акцент в годишната конференция на ООН за климата

24-тата конференция на ООН за климата беше открита в Полша. Представители на близо 200 държави пристигнаха за участие в нея. Във форума в Катовице уча...