200 000 души, според полицията, и половин милион, според организаторите, излязоха днес, за да протестират във връзка със съдебния процес срещу 12 местни лидери. Те отговарят за опита за отцепване на Каталуния от Испания през октомври 2017 г.

Самоопределението не е престъпление и свобода за политическите затворници, скандираха демонстрантите. Делото срещу местните лидери започна във вторник в Мадрид. Обвиненията са за бунт, отклоняване на обществени средства и неподчинение.

В отсъствието на бившия регионален премиер Карлес Пучдемон, който живее в изгнание в Белгия, главен обвиняем е неговият заместник Ориол Жункерас. Прокуратурата иска за него 25 години затвор, а за останалите 11 подсъдими - между 7 и 17 години зад решетките. Сред тях е и бившият председател на каталунския парламент.

На 27 октомври 2017 г. сепаратистките лидери обявиха независима Каталунска република. По-рано същия месец те организираха референдум по въпроса, обявен за незаконен от испанското правосъдие. Така се стигна до най-тежката политическа криза в Испания след края на управлението на Франко.