НОВИНИ

Мащабна антитерористична акция след атентата в Египет

Най-малко 305 са жертвите на вчерашното нападение срещу джамия в Египет - броят е без прецедент за подобен род атаки. 128 са ранените. Страната е в траур. Нападението предизвика възмущение в цял свят. Срещу терористичните групировки в Египет започна мащабна операция, както обеща президентът Абдел Фатах ал Сиси. Все още никой не е поел отговорност, но египетските власти подозират, че извършителят е "Ислямска държава".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:04, 25.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Египетската армия нанесе въздушни удари по цели на терористи в провинция Северен Синай. Операцията се проведе в пустинен район, близо до село Бир Ал Абед, където вчера беше атакувана джамия - най-кръвопролитното нападение в съвременната история на страната. Унищожени са оръжия и коли на терористите, с които те са извършили нападението.

Диаа Рашуан, председател на Държавната информационна служба в Египет: Цели семейства бяха избити при атаката в селската джамия. Групировките вече не могат да атакуват полицейски пунктове и военнослужещи както обикновено правеха. Сега за първи път те нападат джамия.

Сред жертвите има 30 деца. Според местни източници, хората от селото сътрудничат на силите на реда в борбата им с различни групировки в северен Синай, особено активна от която е "Ислямска държава". Някои от нападателите са носели маски и знамена на джихадистката групировка.

Реда Махмуд, експерт по борба с тероризма: Преди терористите нападаха християнски църкви, сега избиват мюсюлмани в джамия. Те искат да предизвикат конфликт между различните религии в Египет, да сринат доверието на египтяните в службите за сигурност.

Групировки, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава" се опитват да установят контрол на полуостров Синай след свалянето на египетския президент Морси преди 4 години. В момента властите са изправени пред най-голямото си предизвикателство. На 27 ноември ще има извънредно заседание на парламента в Кайро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спречкване между двама е предизвикало паниката в Лондон
Спречкване между двама е предизвикало паниката в Лондон
Инспектираха строежа на метрото
Инспектираха строежа на метрото