НОВИНИ

Мащабна дипломатическа офанзива преди срещата Европейски съюз - Турция

За първи път от началото на мигрантската криза виждам да се очертава европейски консенсус, пише председателят на Европейския съвет Доналд Туск в публикувано днес писмо до лидерите на 28-те. Туск, който от понеделник е на обиколка по Балканския маршрут, днес се срещна в Анкара с президента Ердоган.

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 04.03.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света

В Париж позиции координираха Оланд и Меркел, а баварският премиер - критик на миграционната политика на канцлера - разговаря в Будапеща с премиера Орбан. В същото време в телефонна конференция Путин и четирима западноевропейски лидери подкрепиха пътната карта за мир в Сирия.

Крехкото примирие в Сирия трябва да се използва за осигуряване на траен мир без Асад, подчертали лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Италия пред руския президент. Предвидено е преговорите на Дамаск и опозицията да започнат на 9 март в Женева. Прекратяването на огъня трябва да се използва и за координиране на хуманитарната помощ, заявиха френският президент и германският канцлер на разговори в Париж.

Франсоа Оланд - президент на Франция: "Сирийските бежанци трябва да бъдат настанявани възможно най-близо до тяхната страна, това ще рече в Турция, Ливан и Йордания. И ние трябва да окажем цялата необходима помощ. Когато бежанците дойдат на европейската граница, ние трябва да сме наясно с техния произход, маршрут и права, особено правото на убежище".

Двамата лидери подчертаха необходимостта от пълноценно функциониране на Шенген. Трябва да знаем кой влиза в Европа, заяви Меркел.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: "Гърция има съществена роля защото има външна граница, но ако говорим за морска граница, отношение има и Турция. Ето защо основно място на Европейския съвет в понеделник ще заеме срещата с турския премиер".

Доналд Туск, който ще председателства срещата на върха с Турция в понеделник, днес настоя в Анкара за решителни действия по ограничаване на бежанския поток.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: "Турция ще реши най-добре как. За мнозина в Европа най-обещаващият метод е бърз и широкомащабен механизъм за връщане на незаконните имигранти, пристигнали в Гърция".
;

Мигрантският наплив в Европа трябва да бъде намален постепенно, заяви в Будапеща баварският премиер Хорст Зеехофер, консерватор като Меркел, но критик на миграционната ѝ политика.

Хорст Зеехофер - премиер на Бавария /ХСС/: "Ние сме за по-строг контрол на националните граници и - както каза Виктор Орбан - за връщане на мигранти без законно основание за убежище".

Няма да подкрепим споразумение за прехвърляне на мигранти от Турция в Унгария, обяви домакинът.

Виктор Орбан - премиер на Унгария: "Трябва да можем да затворим гранииците си херметически и сами да решаваме кои са бежанци и кои икономически имигранти. Не искаме да делегираме тази задача на друг".
Орбан и Зеехофер уточниха, че срещата им не е насочена срещу Меркел. Според анкета на ДиВелт, по-малко от една пета от германците вярват, че ЕС ще договори обща политика, а почти половината искат засилване на охраната на границите

на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крайни мерки заради ниска изкупна цена
Крайни мерки заради ниска изкупна цена
Бачковският манастир се нуждае от спешен ремонт
Бачковският манастир се нуждае от спешен ремонт