НОВИНИ

Мащабна евакуация в Хитрино след взривовете (ОБОБЩЕНИЕ НА СИТУАЦИЯТА КЪМ 16 ч.)

5-има са загиналите и 29 ранени до този момент след експлозията на цистерни с полипропилен и пропан-бутан край шуменското село Хитрино. Рано тази сутрин там дерайлира влак. Експлозията помете къщи и сгради в района.

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 10.12.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Опасенията са, че броят на жертвите може да се увеличи. Все още се издирват затрупани хора, опасност има за спасителите, които са на място, защото продължават да падат отломки от пострадалите сгради. Хората от селото са евакуирани на безопасно място.

Според кмета на общината Нуридин Исмаил причина за катастрофата е прекалено високата скорост на влаковата композиция. Според министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски е възможно машинистът да е направил рязка маневра, за да намали скоростта.

От екоминистерството съобщиха, че е установена концентрация на въглероден диоксид и въглероден оксид значително над нормата. Нивата им обаче са под границата за риск за човешкото здраве.

След взрива се наложи евакуация на цялото село Хитрино, тъй като товарът от останалите цистерни трябва да бъде преместен в други, а това е изключително рисково.

;

Ето какво разказаха хората в Хитрино, станали свидетели на страшната експлозия:

- Един комшия изкарахме, изкарахме един мой набор, Танер мъртъв човекът, за съжаление. После отидохме да спасяваме съседна къща, викнаха хора, момиченце се чува отдолу, вдигнахме гредите, детенцето излезе живо, 6-ти клас е, с моята дъщеря съученичка, вика майка и татко са вътре. Спасителите дето дойдоха викахме по имена, никой не се обади, отидохме да спасяваме други хора, после се върнахме, обаче мъжа и жената ги изкарахме мъртви за съжаление и тях.

- Някъде 300-400 метра от улицата не съществува, къщите ги няма.

Шерахедин Ахмед: Жива изгоря, кой ще ми я върне от тия дето не дойдоха на време да я гасят. Кой ще ми я върне? Кой? Жива изгоря жената...

- Разтресе се, вратите са отвориха, прозорците се отвориха и викам - Боже кой е идвал?!

- Война, същото. - Вече по-спокойни ли сте? Е, долу-горе.

Кадир Мустафа - собственик на магазин: Като стигнах до магазина беше целият в пламъци, само гледах, нищо не можехме да направим. - Застрахован ли е магазинът? - Не. - Какви са загубите? - Минимум 80 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 от пострадалите при взрива в Хитрино са с опасност за живота
9 от пострадалите при взрива в Хитрино са с опасност за живота
Спряно е движението на пътническите влакове заради взрива в Хитрино
Спряно е движението на пътническите влакове заради взрива в Хитрино