Военновъздушните сили на Нова Зеландия започнаха евакуация на хората от Южния остров. Стотици туристи са блокирани там от неделя, когато земетресение със сила 7,5 по Рихтер разтърси района.

Военните хеликоптери и кораби на новозеландските Военноморски сили са насочени към Южния остров. Над 1200 туристи бяха блокирани там след мощния трус. Най-засегнато е селището Каикоура, което е известно място за наблюдаване на делфини. Земетресението там прекъсна пътищата и предизвика огромни свлачища.

Корабите започнаха да доставят хранителни продукти.

Властите на Нова Зеландия съобщиха, че са приели предложената от въоръжените сили на Съединените щати и Япония помощ за преодоляване на последствията от труса.

Джон Кей, премиер на Нова Зеландия: Имаме списък с около 140 души, които трябва да бъдат евакуирани веднага. Но всичко зависи от метеорологичните условия.

Малайзия също е предложила помощ на Нова Зеландия.

При земетресението загинаха двама души.

Мащабите на бедствието разкриват кадрите, заснети от хеликоптер край Каикоура. След труса се образувало свлачище и трите крави се оказали на малко късче земя.

© БТА
Ново земетресение с магнитуд 6,3 в Нова Зеландия

Ново земетресение с магнитуд 6,3 в Нова Зеландия

Ново силно земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разтърси Южния остров на Нова Зеландия. Няколко часа по-рано трус със сила 7,5 отне живота на двама...

Три крави са блокирани на "островче" след земетресението в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Три крави са блокирани на "островче" след земетресението в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Три крави останаха блокирани на малко парче земя, след като земетресение с магнитуд 6.8 погълна част от почвата близо до малкия град Кайкура в източна...