НОВИНИ

Мащабна незаконна сеч край село Ваклиново

Мащабна незаконна сеч край село Ваклиново, установи екип на "По света и у нас". След наш сигнал контролните органи потвърдиха, че незаконно са отрязани 71 едроразмерни дървета бял бор или близо 10 камиона дървесина. В същото време екипът ни откри незаконно съхранявани дърва от смърч в двора на бившия кмет на село Плетена Румен Арнаудов. Той нашумя, след като името му се появи в тефтерчето на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов с бележка "да се оправи". Тогава за Арнаудов имаше съмнения за конфликт на интереси, свързани с концесия за каменна кариера.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:57, 23.11.2016
5772
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Отсечените дървета са близо 70-годишни. Незаконна сеч в такива мащаби е очевидна дори за неспециалисти. Навлизаме в гората край село Ваклиново. Тя попада в рамките на Държавно ловно стопанство Дикчан.

инж. Юлий Сираков - гл. експерт по опазване на горски територии - ЮЗДП: "След вашия сигнал установяваме на място, че има отсечени едроразмерни дървета без контролна горска марка в основата на стъблото. Дърветата са отсечени с цел да се облагодетелства някой от хората да добият по-лесно дърва за огрев по всяка вероятност".

Странен парадокс - дърветата са отсечени незаконно, но са транспортирани законно с превозен билет, издаден от горския надзирател. Как е възможно? Провокира ли това съмнения, че горските покровителстват незаконната сеч?

Александър Дунчев - WWF: "Тук са подавани сигнали срещу ръководството на това стопанство, които не са отчетени като хората и резултатите са тези незаконни сечи и техният мащаб".

Къде са отсечените дървета, засега не е ясно. Проверяваме и друг сигнал в по-далечно село - къщата на бившия кмет на село Плетена Румен Арнаудов. Той се прочу с този надпис в тефтерчето на скандалния председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Оказва се, че липсват документи за част от дървесината в двора.

Айтен Арнаудова - съпруга на Румен Арнаудов: "Хората си крадат и си ни обвиняват постоянно".
Сашо Попов - гл. експерт в Регионална дирекция по горите - Благоевград: "Това е документ за широколистни дърва, а тук са иглолистни".
Айтен Арнаудова - съпруга на Румен Арнаудов: "Ами не знам тогава - това са ми документите у мен, дали са у съпруга ми, намерете го".

Повикан по телефона Румен Арнаудов представи само фактура за 12-те кубика иглолистната дървесина на името на сина си. През цялото време на проверката твърдеше, че не знае, че трябва да има превозен билет. Въпреки че той единствено удостоверява законността на дървесината. Въпреки 8-годишния си мандат като кмет и въпреки че към този момент е служител в горското стопанство Дикчан.

Румен Арнаудов - бивш кмет на с. Плетена: "Вие не сте обикновен гражданин да кажете - не знаех. Вие като кмет трябва да сте наясно, нали така? - Да." "Синът ми се занимава, не аз, ако трябва него да питаме, но аз давам отговор вместо него. - На чие име е? - На Валентин Арнаудов, на сина ми, не е на мене".
Сашо Попов - гл. експерт в Регионална дирекция по горите - Благоевград: "При условие, че няма превозен билет за тези дърва означава, че тук съхранявани са незаконни". "Чакай бе глупости. Ние сме взели дървата, ние трябва ли да питаме как се возят, нас ни интересува да си платим." "Ще извършим цялостна проверка на тази фирма, която е уж доставила тези дърва, защото мен лично точно тази фирма не ми е позната."
;

В крайна сметка бившият кмет обеща, че ще покаже превозния билет за смърча на другата сутрин. Нещо, което не направи. В резултат на сина му беше написан акт. Санкцията предстои да бъде определена, но според закона варира от 100 лв. до 5 000 лв.

"Може ли да се счита за вярно подозрението, че сечта става със знанието на ръководството на горското?"

инж. Пламен Поюков - директор на Държавно ловно стопанство - Дикчан:. - Каква е логиката ние да маркираме едно насаждение. да определим дърветата за сеч, да пуснем хората да издадем позволително и в същото време да ги караме да режат нещо, което е извън предвиденото. Няма смисъл".

Пламен Поюков вече е изтърпявал санкция - глобен е с една брутна заплата заради допускане на злоупотреби със служебно гориво и неупражнен контрол. Доклад на земеделското министерство от 2016-та установява редица нарушения в стопанството, сред които отново незаконна сеч. От друга страна директорът посочи, че от август до сега самият той е издал 55 акта за нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият концерт на Голямото рок междучасие е тази вечер
Първият концерт на "Голямото рок междучасие" е тази вечер
От 1-ви януари – електронен билет в Градския транспорт на Пловдив?
От 1-ви януари – електронен билет в Градския транспорт на Пловдив?