НОВИНИ

​Мащабна операция срещу гюленисти в 18 окръга на Турция

Турските сили за сигурност провеждат мащабна операция срещу членове на ФЕТО - Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти е организирала осуетения опит за преврат преди 2 години. Операцията се провежда едновременно в 18 окръга на страната начело с Ван, Източна Турция. Обхванати са Истанбул, Адана, Анкара, Газиантеп, Чанаккале, Битлис, Балъкесир, Одрин и др. Участват спецразделения за борба с терора.

bnt avatar logo
от БТА
14:27, 04.08.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
​мащабна операция гюленисти окръга турция

Инициатор и координатор на акцията е валийството във Ван, Източна Турция. С въвеждането на новата президентска система се дадоха широки правомощия на валиите /областните управители/, като иницииране и координация на акции, задържане и арести на заподозрени от силите по сигурността. В рамките на операцията са арестувани 12 военни служители, които са ползвали кодирана система за комуникация, идентична с тази на ФЕТО, съобщиха медиите. Има и други арестувани. Акцията продължава с обиски на различни адреси и арести.

В същото време турски медии съобщиха, че трима бивши турски полицаи, които са били уволнени заради принадлежност към ФЕТО, са били задържани в района на град Одрин при опит да избягат нелегално в Гърция. Бегълците - Рамазан С., Бахтияр Ш. и Бурхан С., били задържани от екип на гранични войски към командването на 54-та Механизирана пехотна бригада в района на град Одрин, която популярно наричат Гранични орли. Задържаните са били предадени на правосъдието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Починало е 6-годишното дете, блъснато от кола на тротоар в Сандански
Починало е 6-годишното дете, блъснато от кола на тротоар в Сандански
​Вещи на Джон Кенеди бяха продадени на търг в Масачузетс
​Вещи на Джон Кенеди бяха продадени на търг в Масачузетс