НОВИНИ

Мащабни протести във Франция

Общественият сектор във Франция днес е на крак по призив на синдикатите срещу пенсионните реформи на президента Макрон. Очаква се те да бъдат обявени в сряда. Протестите, най-мащабните от десетилетия, стават на фона на продължаваща шести ден транспортна стачка.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:23, 10.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Призовани да излязат на улицата днес са железничари, лекари, учители. Синдикатите очакват да подобрят рекорда от миналата седмица, когато дефилираха 800 хиляди души. Стачкуват и шест от седемте рафинерии във Франция. Синдикатите ще решават другата седмица дали да обявят безсрочна стачка в петролния сектор.

Жена: Имам четири деца, две от тях са в къщи заради стачката. Няма учители, а някои не могат да дойдат поради липсата на обществен транспорт. Другите ми две деца са на училище, но е сложно, защото няма стол.
Мъж: Подкрепям стачката на сто процента, защото уравниловката в посока надолу не е решение, особено при положение, че във Франция има много пари, но се използват зле.

Управляващите искат да заменят сегашната щедра пенсионна система с 40 различни схеми и привилегии с единна формула, базирана на точки. Промяната дава равни права на всички пенсионери за всяко внесено евро. Без реформа ще се стигне до дефицит от 17 милиарда евро до 2025-та година или 0,7 на сто от Брутния вътрешен продукт, сочат независими прогнози.

Развръзката зависи от това кой ще мигне пръв - синдикатите, които рискуват загуба на обществена подкрепа, ако неудобствата продължат твърде дълго, или президентът, чието управление е белязано от социални бунтове, коментира Ройтерс.

Сегашните протести са най-мащабни след 1995-та година, когато тогавашният премиер Ален Жюпе беше принуден да се откаже от пенсионна реформа след седмици на масово недоволство и никога не се възстанови от понесеното политическо поражение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колапс на белите дробове е вероятната причина за смъртта на ученичката от Враца
Колапс на белите дробове е вероятната причина за смъртта на ученичката от Враца
Ден на отворените врати при омбудсмана
Ден на отворените врати при омбудсмана