Общественият сектор във Франция днес е на крак по призив на синдикатите срещу пенсионните реформи на президента Макрон. Очаква се те да бъдат обявени в сряда. Протестите, най-мащабните от десетилетия, стават на фона на продължаваща шести ден транспортна стачка.

Призовани да излязат на улицата днес са железничари, лекари, учители. Синдикатите очакват да подобрят рекорда от миналата седмица, когато дефилираха 800 хиляди души. Стачкуват и шест от седемте рафинерии във Франция. Синдикатите ще решават другата седмица дали да обявят безсрочна стачка в петролния сектор.

Жена: Имам четири деца, две от тях са в къщи заради стачката. Няма учители, а някои не могат да дойдат поради липсата на обществен транспорт. Другите ми две деца са на училище, но е сложно, защото няма стол.
Мъж: Подкрепям стачката на сто процента, защото уравниловката в посока надолу не е решение, особено при положение, че във Франция има много пари, но се използват зле.

Управляващите искат да заменят сегашната щедра пенсионна система с 40 различни схеми и привилегии с единна формула, базирана на точки. Промяната дава равни права на всички пенсионери за всяко внесено евро. Без реформа ще се стигне до дефицит от 17 милиарда евро до 2025-та година или 0,7 на сто от Брутния вътрешен продукт, сочат независими прогнози.

Развръзката зависи от това кой ще мигне пръв - синдикатите, които рискуват загуба на обществена подкрепа, ако неудобствата продължат твърде дълго, или президентът, чието управление е белязано от социални бунтове, коментира Ройтерс.

Сегашните протести са най-мащабни след 1995-та година, когато тогавашният премиер Ален Жюпе беше принуден да се откаже от пенсионна реформа след седмици на масово недоволство и никога не се възстанови от понесеното политическо поражение.