Мащабни военни учения се провеждат във Венецуела. В емоционална реч президентът Николас Мадуро приветства маневрите и призова венецуелците да имат готовност да защитят свободата и суверенитета на страната си. Още за ученията и за това защо армията е толкова важна за Мадуро - от Теодора Гатева.

"Ангостура 200" - така се нарича военното учение, което се провежда във венецуелския щат Миранда. В него освен армията, участва и народно опълчение.

За началото на маневрите пристигна президентът Николас Мадуро. Той се срещна с военните и разгледа техниката.

В обръщението си, Мадуро подчерта необходимостта от модернизация на армията и и обеща, че ще бъдат отпуснати пари за закупуване на съвременни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Ние сме мирен народ, докато никой не ни се меси. Този Доналд Тръмп не е заплаха за нас. НЕ. Доналд Тръмп, напусни Венецуела и си вземи заплахите, тук има въоръжени сили и хората ще защитят честта, достойнството и благоприличието!

Ученията честват 200 години от Ангостурския конгрес, на който е провъзгласена независимостта на Венецуела.

До момента армията, с малки изключения, подкрепя президента Мадуро. Според анализатори, това има своето обяснение не само от историческа гледна точка. Приближените до Мадуро се ползват от икономически облаги. Военни контролират производството на нефт.

"Вашингтон поуст" твърди, че военни са част и от правителствен канал за трафик на наркотици. Ако остане на власт, Мадуро би могъл да възнагради лоялността и с високи политически постове. От друга страна, военните с по-нисък чин живеят трудния живот на обикновените венецуелци и не е изключено да започне отлив на привърженици сред военните редици. Никой обаче не се наема с прогноза дали гражданското общество е в състояние да мобилизира такъв всеобхватен протест, който да увлече и военната каста.

Междувременно стана ясно, че Мадуро е поискал подкрепа от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) срещу американските санкции, наложени на венецуелския петролен сектор. Организацията обаче е отказала официална позиция, с обяснението, че се занимава с нефтеното производството, и свързаните с него проблеми, а не с политика.

Кризата във Венецуела: Кой е Хуан Гуайдо?

Кризата във Венецуела: Кой е Хуан Гуайдо?

Хуан Гуайдо - доскоро почти неизвестен политик, който за броени дни събра симпатиите и надеждите на голяма част от хората във Венецуела. Случайни ли с...