НОВИНИ

Мащабно антитерористично учение в София

Учението ще изпита реакциите на спецслужбите и МВР при терористичен акт. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че учението е планирано преди два месеца и е съвпадение с днешните атентати в Брюксел. Службите ще отиграват ситуации около ключови обекти - министерства, транспортни сгради, метрото в столицата.

Александър Марков
от Александър Марков Тихомир Игнатов
21:17, 22.03.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
мащабно антитерористично учение софия

Това, което има като информация е, че учението ще започне след минути и в него е участват спецслужбите, военните, ключови институции, а и чужди служби. Целта е да синхронизират действията си след евентуален терористичен акт. Министерства, кметства, областни управи, посолства, места с голямо струпване на хора, станциите на метрото - около тези обекти ще има засилено полицейско присъствие, а районите около сградите ще бъдат отцепени.

Учението е било планирано преди два месеца в контекста на усложнената среда за сигурност в Европа. В това увери и премиерът, и вътрешният министър, а и кметът на София Йорданка Фандъкова. От седмици се проверяват и обезвреждат съмнителни пакети в метрото, полиция охранява метростанциите. При съмнения - униформените спират и проверяват пътници, които те преценят, че трябва да минат проверка.

Въведен е пълен контрол по границите на страната, проверяват се всички влизащи-излизащи автомобили. Повишено е нивото на сигурност и на всички ключови транспортни обекти. Служители на "Гранична полиция" с бронежилетки, автоматични оръжия и обучени кучета проверяваха всеки, който влиза на терминалите на летище "София". Затегнати са мерките за сигурност и по авто-, жп-гарите и пристанищата в страната.

Въпреки засилените мерки за сигурност, столичното метро работи нормално през целия ден. Влаковете се движеха по разписание. Някои от пътниците обаче не скриха притеснението си след кървавия атентат в сърцето на Европа.

В делничен ден метрото превозва приблизително 350 000 души. За сигурността на пътниците са осигурени 1000 камери.

Според бившия заместник-кмет по сигурността Иван Сотиров именно големите пътни артерии са най-привлекателните мишени за терористите.

Иван Сотиров, бивш заместник-кмет по сигурността на Столично община: "Търси се голям ефект, за да се създаде психоза. Това е целта на тероризма - да има шантаж и да се популяризира максимално ефектът от такива актове".
;

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че са взети всички необходими мерки за безопасността на пътниците. В неделя и понеделник са били проведени специални операции по обезвреждане на изоставени пакети.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Виждате особено през последните дни обръща се внимание на всеки съмнителен пакет. Реагира се. Всички служби са на линия. Виждате обаче, че няма никой застрахован".

На фона на повишеното ниво на сигурност кметът Йорданка Фандъкова призова столичани за повече бдителност.

Отменени остават полетите до Брюксел от летище "София". Още веднъж - от МВР призоваха хората, които евентуално биха минали покрай местата, където ще се провежда учението, да бъдат спокойни. Става дума за рутинни действия. Също така да кажа, че паралелно с учението върви и специализирана полицейска операция в столицата. Българските служби започват интензивно наблюдение на обекти и лица, за които има съмнения, че са свързани с терористични организации. Това са част от мерките, заложени в Националния план за противодействие на тероризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама говори пред кубинския народ
Обама говори пред кубинския народ
Стреляха по джип на Цариградско шосе в столицата
Стреляха по джип на "Цариградско шосе" в столицата