Варненският апелативен съд определи 10 000 лева парична гаранция за първия машинист Димитър Михнев, управлявал влака, който дерайлира в Хитрино. При инцидента загинаха 7 души и 29 бяха ранени, повече от 50 къщи и сгради бяха частично или напълно разрушени. Съдът потвърди и липсата на каквато и да е мярка за втория машинист - 60-годишният Радослав Петков.

41-годишният Димитър Михнев е обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на 7 души и е предизвикал телесни повреди на много други. Той е в ареста в Шумен и не се яви в съда днес. Адвокатите настояваха да бъде пуснат на свобода с аргумента, че той не може да се укрие, доказал е, че съдейства на следствието, а и сам е потърсил психиатрична помощ след преживения от катастрофата шок. Той беше привлечен като обвиняем, след като съдебно-техническата експертиза показа, че влаковата композиция се е движела с два пъти по-висока скорост от разрешена 40 км/ час при навлизане в гара Хитрино. Това е потвърдено и от много свидетели, сред които и служители на гара Хитрино. Съдът реши да не налага по-тежка мярка на втория машинист - Радослав Петков, който беше пуснат още от окръжния съд в Шумен. Петков присъства на днешното заседание, но отказа да коментира решението на съда.

Защитата на Петков уточни, че мъжът не е имал правомощия да определя скоростта по време на фаталния курс на 10 декември. Той дори е предотвратил още по-тежки последствия, като се е отправил към края на влаковата композиция и е затегнал спирачките на последните два вагона.

Тепърва предстои изготвянето на експертизи, за да се установи причината за произшествието. На заседанието адвокатите и на двамата машинисти споменаха информация от секретен доклад на ДАНС, в който се споменава незаключена входна стрелка на железопътната мрежа. Докато не приключи цялото разследване за взрива, хората от Хитрино не могат да получат обезщетенията, които им се полагат от "Булмаркет".