НОВИНИ

Машините за гласуване ще струват около 30 млн. лева

Под 2000 лева ще струва една машина за гласуване, която трябва да осигури държавата за изборите. Това показват предварителните разчети, съобщи пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев. Така всички машини вероятно ще струват около 30 милиона лева. По време на парламентарния контрол вицепремиерът отговори на въпрос на лидера на левицата Корнелия Нинова кога управляващите ще бъдат готови за въвеждане на машинния вот, който според нея ще гарантира честността на изборите.

Надежда Василева
от Надежда Василева Десислава Маркова
17:52, 14.02.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Управляващите проучват от месеци пазара на машини за гласуване, но това не е лесно, защото почти няма европейски опит по темата, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Нещата се усложняват и заради ситуацията в Китай, където се правят част от компонентите на машините. Цената е колкото на среден клас лаптоп.

Томислав Дончев - вицепремиер: Ние можем да натискаме за по-ниска цена, предвид големия брой машини, които ще се поръчат, в момента се анализира колко трябва да е броят. При всички случаи между 15 000 и 20 000. Те трябва да бъдат повече от броя на секциите. Повече от 12 500. Първата причина е, че ако машина дефектира, трябва да бъде подменена, и второ имаме големи секции, където гласуването само на една машина би забавило изборния процес и вероятно ще се наложи инсталиране на 2 или 3 машини.

В отговор на левицата Томислав Дончев посочи, че и депутатите трябва да свършат своята работа с промени в Изборния кодекс. И да решат дали да запишат какъв вид да е машината, дали да генерира хартиена бюлетина. От ляво заявиха, че топката се прехвърля пак към парламента.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Вие не можете и няма да си мръднете пръста да купувате каквито и да е машини, докато парламентът не промени отново Изборния кодекс.
Това, което казвате, е тревожно и поставя под съмнение дали ще се справите с машинно гласуване до следващите избори.
За нас машинното гласуване е червена линия, която не трябва да се прекрачва.
Томислав Дончев: Ако в рамките на 2 месеца имаме яснота каква ще е законодателната рамка, която ще даде Народното събрание, ние категорично ще се справим, въпреки всички кризи и усложнения.

Според Томислав Дончев паралелно хартиено и машинно гласуване ще оскъпи вота. С хартиени бюлетини обаче може да се гласува в чужбина, където трудно ще се транспортират машини, както и в малките секции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличаващото се влияние на Китай е водещата тема на конференцията в Мюнхен
Увеличаващото се влияние на Китай е водещата тема на конференцията в Мюнхен
Откритите 29 незаконни отклонения от язовир Дяково са прекъснати и запечатани
Откритите 29 незаконни отклонения от язовир "Дяково" са прекъснати и запечатани