Въпреки че на тези избори няма да имаме машинно гласуване, наши учени създадоха своя машина и възнамеряват още отсега да обучават хората как се гласува. Целта им - никой да не се страхува от устройствата за вота и повече хора да знаят как да боравят с тях, когато машинното гласуване на избори стане факт. Създателите на машината казват, че тя е напълно адаптирана към българските условия за гласуване и уверяват, че никой не може да манипулира отчетените резултати.

Казват, че тяхната машина е "made in BG" или иначе казано - направена в България. В съставните й елементи влиза тъч скрийн монитор, свързан с малка клавиатура. С нея председателят на комисията стартира машината за
еднократно гласуване. А вотът излиза от лазерен принтер, който обаче не е вграден в машината.

Инж. Александър Чобанов, създател на "Националното училище по роботика България": "Софтуера го пишем международен екип - ние го пишем заедно с нашите български шампиони, които са минали през световните олимпиади по информатика, има десетки такива и след това учат в световните университети - в Масачузетс института, в Харвард, учат в европейските топ университети. Те са ни консултанти, за да можем да направим един
изключително сложен софтуер, за да отговори на всички изисквания на ЦИК, които са поставени. Вътре няма никакви - казват се червеи, и свързани вируси, които да променят вота."

Твърдят, че машината няма да позволи манипулации.

Инж. Александър Чобанов, създател на "Националното училище по роботика България": "Той няма връзка с интернет. Той няма хардуер, няма приемник, който да приеме, така че не може по никакъв начин тази машина да бъде манипулирана."

Машината генерира на екрана бюлетина - досущ като хартиената. Два бутона - "виж нагоре" и "виж надолу" позволяват на гласоподавателя да разгледа всички кандидати. С докосване на екрана вотът се отбелязва, но това не е окончателно. Всеки може да промени своя избор и да изтрие първоначално задрасканото квадратче. Когато гласоподавателят вече е сигурен, натиска бутона "гласувай". Машината отново го пита да завърши ли гласуването и чак при потвърждение на принтера излиза неговият вот.

Инженер Чобанов е категоричен, че контролът при броенето е гарантиран. Броят на бюлетините в урната за гласуване трябва да отговаря на рапорта, който отпечатва машината в края на изборния ден. В него се съдържа броят гласували и разбивка - по партии, отчитат се и преференциите.

Инж. Александър Чобанов - създател на "Националното училище по роботика България": "А освен това на самите бюлетини има баркод, който може да бъде прочетен с барчетец. Там също е възможна опция дали с барчетец или да го четат ръчно, да го проверяват, за да няма никакво съмнение."

Създателите на машината искат да покажат на хората, че не е трудно да се гласува с нея. Казват, че го правят с идеална цел. Смятат, че дори деца биха се справили с командите й.

Инж. Александър Чобанов - създател на "Националното училище по роботика България": "Тествахме машината с изключително възрастни хора. Започнах с моята майка, която е на 80 години, която много трудно работи с нейния джиесем и проклина всички джиесеми и не се отказва от нейния домашен телефон с шайба. Независимо от това, тя също се справи.

В рамките на кампанията "България се учи да гласува машинно", която започва в понеделник - за 5 дни в 50 града инициаторите с помощта на студенти от Техническия университет ще демонстрират как се работи с тези
машини.