НОВИНИ

Масирани проверки на камионите и автобусите в страната

Масирани проверки на товарни автомобили и автобуси от днес се провеждат в цялата страна. Освен техническата изправност и изрядността на документите, органите на реда следят и за нелегален превоз на мигранти, съобщиха от МВР.

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 25.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Все още е рано за резултати, тъй като проверката тече едва преди няколко часа. До момента обаче, може да се каже, че не са засечени нелегални емигранти. Заради усложнената международна обстановка и бежанския натиск по границите на общността се следи освен за превоз на бежанци, но и за трафик на оръжие и дрога.

Служители на КАТ, криминална и икономическа полиция, съвместно с експерти от агенция „Автомобилна администрация" се включиха в мащабната операцията, която се провежда на територията на всички области в страната. Проверката протича по метода на широкообхватния контрол.

По метода на "случайния риск" се отбиват 1,2,3 или 4 автомобила, които са проверяват.

По повод миграционният натиск полицията е инструктирана как да прави подбора на подозрителни превозни средства за нелегални емигранти.

Главен инспектор Иво Кирилов, отдел "пътна полиция" - ГДНП: "Чрез най-различни оперативни способи - разговор с водача, оглед на превозното средство и други такива способи на полицията се извършва и се преценява дали евентуално дали няма превоз на нелегални емигранти. И най-вече такива автобуси, автомобили - товарни с арабска регистрация, турска регистрация, които са потенциално е възможно да има превоз на такива граждани".
Старши инспектор Николай Крушарски - отдел"пътна полиция" - СДВР: "Към момента нямаме констатирани нелегални емигранти, които да се превозват в автомобилите. Работата ни пордължава. Следим и затова".

Освен задължителната проверка за застраховка "Гражданска отговорност" и платена винетна камионите и автобусите се проверяват и за:

Главен инспектор Иво Кирилов - отдел "пътна полиция" - ГДНП: "Трафик на оръжия, наркотици, упойващи вещества, превоз на крадени на други стоки недекларирани в документите, митнически нарушения.

Шофьорите посрещнаха с разбиране проверката, въпреки, че гонят график.

Николай Кабаджов, шофьор: "Нормално е. Би трябвало да има такива проверки".

Дамян Стефанов, шофьор на камион: Доста често ми се е случвало да ме проверяват. Ами дали всичко е наред- пътен лист, картата дали ми е валиден, психото. Всички тия работи са изрядни".

До момента най-честите нарушения са неизползване на обезопасителен колан и шофиране без светлини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха храма в Бързица
Възстановиха храма в Бързица
Всеки пети българин в риск от енергийна бедност
Всеки пети българин в риск от енергийна бедност