НОВИНИ

Прокуратурата разследва НДК

Прокуратурата разследва финансите на Националния дворец на културата. Разследващите прокурори засега съобщават единствено, че правят финансово разследване на начина, по който се харчат парите в дружеството. От НДК твърдят, че няма злоупотреби.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:24, 12.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради съмнения за финансови злоупотреби в Националния дворец на културата. В сградата тече мащабен ремонт, защото именно тя ще бъде центъра на предстоящото европредседателство на България от началото на следващата година.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор: Днес сутринта разговарях с наблюдаващия прокурор от СГП и той отказа да се разгласяват материали от разследването, поради което не бих могъл да кажа нито една от тези подробности, за които ме питате. Мога единствено да кажа, че е образувано досъдебно производство по НК, който касае разходване на целеви средства от длъжностно лице не по предназначение. Парите са за издръжката на НДК, за електричество за комунални разходи.

Ръководството на НДК отказа да коментира лично започнатото разследване и разпространи писмено съобщение до медиите. В него се казва, че "прокуратурата и ДАНС не са нахлували в НДК", не са уведомени за разследването и всякакви твърдения за финансови злоупотреби са неверни.

До момента Министерският съвет е одобрил НДК да получи 45 милиона лева за ремонти и подготовка на европредседателството. През април миналата година дворецът е сключил договори на обща стойност около 15 млн. лева, с което е поставено началото на ремонтите, показва справка в регистъра за обществените поръчки.

От началото на юни за европредседателството на България отговаря отделно министерство с министър Лиляна Павлова. От кабинета ѝ коментираха за "По света и у нас", че още със заемането на длъжността си - тя е поискала проверки в НДК да бъдат направени от Агенцията за държавна финансова инспекция и ДНСК. Отделно е назначен и външен одитор, който да провери сметките на дружеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската позиция за промените в Дъблинския регламент
Българската позиция за промените в Дъблинския регламент
Парк „Македония“ е  новото  място за отдих и фестивали в Благоевград
Парк „Македония“ е новото място за отдих и фестивали в Благоевград