Страховити маски, хлопот на звънци, запалени факли и лумнали огньове озариха 57 села в Пернишко тази нощ. Хиляди перничани и гости се потопиха в магията на обичая Сурова в нощта на старостилния Васильовден - на 13 срещу 14 януари.

© Цветомир Петров / БТА

Кметът на Перник Вяра Церовска пожела на всички сурвакари здраве, късмет, берекет и обич. Магията на народната любов запази древния езически обичай и го превърна в една от най-важните български фолклорни традиции, каза още Церовска. По думите й празникът е среща на поколенията, в която сърцато се включват хора от всички възрасти.

Маршрутът на гостите на празника започна от селата Големо Бучино и Люлин, където беше запален традиционният огън на Сурова. Към участниците всяка година се присъединяват нови деца. На площада в село Расник се срещнаха групите на Велковци, Сопица и бабугерите от село Брежани, а сурвакарите от Батановци се събраха с тези от село Копаница.

Кулминацията на празника бе в пернишкия квартал "Бела вода, чиято сурвакарска група е носител на голямата награда "Златната маска" на миналогодишния фестивал. Групата наброява около 120 човека. Тя се е снимала във филма "Козият рог".

Празникът продължава и днес. Официалното му закриване е довечера в село Кралев дол.