НОВИНИ

Маскирани от цялата страна гониха злите сили на фестивала "Кукерландия"

40 групи от цяла България се включиха в първия ден на състезателното дефиле, което е кулминацията на Международния маскараден фестивал "Кукерландия". За първи път фестивалът се провежда в рамките на пет дни. В него участват и групи от Полша, Македония, Русия, Корея и Молдова.

bnt avatar logo
от ​Диана Иванова
09:54, 26.02.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Кукери и маскирани от всички краища на страната дойдоха в Ямбол, за да покажат уникалността на техния маскараден обичай.

Илия Лалчев, ръководител на Кукерски клуб в с. Мирково, Софийска област: При нас е характерно точно кожите, в които сме облечени в момента, стремим се да спазваме този обичай и поддържаме... От утре гоним злите духове и от утре вече идва пролетта, посрещаме всичко с усмивка и най-вече да се обичаме.

Кукерството се предава от поколение на поколение. За малчуганите е гордост да са като родителите си, затова в почти всички групи има и малки кукерчета.

- Кукер съм... Това е една магия!

- Харесва ми да съм кукер.

- Защо?

- Защото имат звънци и се обличаме в кожи.

- А какво гоните?

- Всякакви зверове.

Много от ямболските села са запазили кукерските си групи, а 16 от тях се представят на „Кукерландия". Някои от маските имат зооморфен характер, други са пъстри и шарени, но за всички кукери тръпката на игрите е голяма.

- Защо вашите маски са такива?

- Такава е традицията в нашето село, за да можем да изгоним злото с тези зверове...

- Аз от малък съм кукер, играеме, емоцията е уникална.

Най-младата от Ямболско е на село Завой. Тя се явява за втора година на фестивала, но тази година всички кукери са с гугли, които са направени по стара автентична маска, характерна за селото.

Галина Ганева, читалищен секретар на с. Завой: Може би маската е повече от 50 години... Дядо ми е 11 набор и е играл, баща ми е 38 и той е играл, това е неговата маска. Стара традиция е преди Сирни Заговезни да прогонят злото, да дойде доброто, да са руйни житата, понеже ние сме земеделски район.

В Ямболския край кукерските игри са пролетен обичай, а в Западна България са зимен, но и двете маскарадни игри са свързани с плодородието на земята.

проф. Георг Краев, председател на журито на "Кукерландия": Става въпрос за оплождането на земята и за бъдещия урожай. В този смисъл те не гонят никакви лошотии и сили и други такива глупости, а събуждат земята и нейните сили, за да може тя да роди урожая... Навсякъде, където има земеделие по света, има и маскарадни игри.

Днес е финалът на маскарадния фестивал. Във втория ден на състезателното дефиле ще се представят още 24 групи и едва тогава журито ще определи кои са най-добрите пазители на кукерската традиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК-Варна започва да раздава помощи на нуждаещи се
БЧК-Варна започва да раздава помощи на нуждаещи се
Слаби земетресения в района на Стражица и край Вранча
Слаби земетресения в района на Стражица и край Вранча