НОВИНИ

Масов протест на фармацевтите - ще останат ли пациентите без лекарства

Аптеки в страната няма да работят днес в знак на протест. Недоволството на фармацевтите е заради изисквания, касаещи системата за верификация на лекарствата и въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова екип на "По света и у нас"
07:30, 20.02.2019
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Фармацевтът Антон Вълев, който е един от организаторите на протеста, заяви, че от съсловието не са против верификацията на лекарства, а настояват да се сложи ред в снабдяването, да се създадат достатъчно условия за въвеждане на електронно досие и електронна рецепта, както и аптеките да не бъдат повече търговски дружества.

Антон Вълев - председател Национална аптечна камара: Протестираме за това най-после да се сложи един ред в сферата на лекарствоснабдяването. Категорично искаме да заявим нашето желание да се създадат условия за въвеждане на електронна рецепта за въвеждане на електронно досие, за да има пълна проследимост. Съгласуване на всички тези системи, които включват верифициране на лекарства, следене на експортните лекарства и не на последно място място - аптеките да бъдат ситуирани правилно от законодателя - ние не желаем и не трябва да бъдем третирани като търговски дружества.
;

Фармацевтите в близо 40 аптеки в Русенска област днес ще посрещнат клиентите си без бели престилки. Те са категорични, че промяна в системата на здравеопазването трябва да има, но не трябва да се прави на парче и не за сметка на един или друг бранш, нито в ущърб на болните хора.

Мирена Аспарухова, магистър-фармацевт: Ние започваме отзад напред… По Здравна каса ние работим на хартиени носители, които пациентите ни носят, вместо да се въведе електронната здравна карта и с електронни рецепти, където ще се следят, според нас, количествата на лекарствата и за фалшиви лекарства.

Русенските фармацевти за пореден път заявяват, че не са против верификацията, нито против идеята да се проследява къде отиват лекарствата и дали има нерегламентиран реекспорт. Но смятат, че избраният път е неправилен.

Мирена Аспарухова, магистър-фармацевт: Ние си зареждаме лекарствата от дистрибутори, с фактури, всяко идва с партиден номер и защо ние трябва да сме последната инстанция, която ще следим за това, след като може да е по-в началото, примерно да го въведат в складовете, където те могат да следят, където те приемат от вносители.

Русенските фармацевти не са доволни и от начина, по който е решено да се въведе европейският стандарт за контрол на фалшивите лекарства, без да се помисли за важните стъпки преди това.

Бедрос Пехливанян, собственик на верига аптеки в Русе: Смея да твърдя, че само един малък кръг от хора, които бяха в Управителния съвет на съюза на фармацевтите, без да се допитат, абсолютно без да вземат мнението на широката маса колеги, които са, те изразиха готовност, че България може да бъде включена в първия пилотен, мисля че от 6 държави, такъв проект, който може да стартира верификацията. И бяха налице още веднага от Румъния и от Гърция същата процедура за отлагане.

Голяма част от аптеките в Русе вече имат от новите четци, макар и лекарствата с нови баркодове да се броят на пръсти. И се надяват, че както те правят стъпки, за да изпълнят държавните разпоредби, така и е държавата ще направи, за да ги подкрепи и въведе електронното здравеопазване.

;

Не може в последния момент да ни изваждат една наредба и ние да протестираме срещу нея, категоричен е фармацевтът.

Пенка Георгиева, представител на пациентска организация, изрази тревога от затварянето на аптеките днес и заяви, че това трябва да е началото на диалог с държавата, а не да оставя бизнеса да се конфронтира с пациентите.

Над 60 аптеки в Благоевградска област затвориха днес. Фармацевтите са категорични ,че трябва да се извърши обновление в бранша и да се въведе електронно здравеопазване, национална система за електронна рецепта и дигитализация на здравеопазването, но това да стане стъпка по стъпка. Според фармацевтите - производителите на лекарства трябва да финансират новия софтуер.

Цецка Алексиева, магистър - фармацевт, Благоевград: Може би от порядъка на 2-3 хиляди лева ще е нужно за цялото оборудване за едно гише . По-лошото е, че работата се затруднява и ето аз, както съм сама нали, един фармацевт в аптеката, на мен ще ми е трудно просто да работя. Ние сме против това, да вършим някаква несвойствена дейност и никой да не ни заплаща за нашия труд.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп създава космически войски
Тръмп създава космически войски
Фестивал на фенерите в Русенския университет
Фестивал на фенерите в Русенския университет