Три седмици след местните избори в Русия опозицията организира масов протест в Москва. До сблъсъци и арести не се стигна. Митингът беше разрешен от властите. Основното искане на протестиращите беше освобождаването на задържаните по време на демонстрациите през лятото.

"Допуснете ги", скандираха през лятото протестиращите срещу отказа на Избирателната комисия да регистрира независими кандидати за местния вот. Днес призивът на демонстрантите беше заменен с "Освободете ги".

Някои от задържаните при демонстрациите през юли и август бяха осъдени на 4 години затвор за участие в безредици, други са разследвани за насилие срещу полицаи.

Присъдите предизвикаха нова вълна от недоволство. В защита на задържаните се обявиха обществени личности, актьори, режисьори, журналисти и депутати от Думата. Последва освобождаването на някои от арестуваните.

Алексей Навални, опозиционен лидер: В Русия политически затворници има от 2003-та година. Но сега сме свидетели на голямо обществено движение. Сигурен съм, че след този протест ще има още освободени.

Според организаторите протестиращите днес са били над 24 хиляди, според полицията – около 20 хиляди. Толкова беше и максималният разрешен брой участници. На местните избори партията на Путин загуби мандати, но успя да запази мнозинството си в парламента на Москва.