Десетки хиляди австралийски ученици се включиха в протест срещу бездействието на правителството в борбата срещу климатичните промени. Момичетата и момчетата изразиха твърдото си убеждение, че са необходими спешни мерки за справяне с проблема.

Училищна стачка за климатични действия - под този надслов в гимназиите в централните градове на австралийските щати и в учебните заведения в още 20 регионални населени места, се проведе протест. Учениците изразиха недоволството си от липсата на конкретни мерки за борбата с климатичните промени.

- Мисля, че правителството трябва да предприема повече мерки за климатичните промени. Така, че нашето поколение и това на нашите деца да имат здраво и устойчиво бъдеще на планетата, която ние не сме разрушили.
© БТА
- Силно вярвам, че политиците и лидерите на тази страна, не правят достатъчно, за да спрат климатичните промени. За да се случи това трябва да се прави много, много повече!

В началото на тази седмица премиерът Скот Морисън отхвърли упреците на младите австралийци и заяви, че трябва да се учи в училище, а не то да е сцена на подобни активности, което амбицира момчетата и момичетата. Австралия е една от държавите, в които количеството вредни емисии на глава от населението е най-голямо. Причината е, че там се разчита на енергия предимно от топлоелектрически централи, захранвани с въглища.

© БТА