В Сеул се състоя масов протест с искане за оставката на президента на Република Корея Пак Кън хе заради корупционния скандал с нейна близка приятелка. Местната полиция съобщи, че в протеста са участвали 43 000 души. Организаторите на протеста планираха в него да участват около стотина хиляди корейци.

© БТА

До инциденти не се стигна. 17 000 полицаи охраняваха демонстрацията. Две подобни демонстрации в Сеул се състояха през изтеклата седмица.

Миналата седмица президентът на Република Корея се извини в телевизионно обръщение към гражданите на страната за скандала във връзка с участието на нейната приятелка Чой Сун Сил в корупционен скандал. Тя обеща да окаже съдействие на следствието, което я обвинява, че е оказвала влияние на крупни южнокорейски компании да правят многомилионни пожертвования в два свързани с приятелката и фонда.

Пак е позволила на приятелката си, с която се познават от над 40 години, да се намесва в държавните дела, като ѝ е предавала важна секретна документация, включително текстовете на бъдещите ѝ речи. Тя е допускала в текстовете да се правят поправки, като по този начин непосредствено е влияела на политиката и икономиката на страната.

© БТА