НОВИНИ

Масов процес срещу 65 бивши съветски функционери в Литва

В Литва започна масово съдебно дело срещу 65 бивши съветски официални лица. Те са обвинени във военни и други престъпления заради ролята им в насилственото потушаване на мирна демонстрация от 1991 година.

масов процес бивши съветски функционери литва
bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 28.01.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Сред обвиняемите има политически лидери от съветско време, офицери от КГБ и от армията, и други лица, обвинени в организиране или пряко участие в бруталното спиране на демонстрация в подкрепа на обявената от Литва независимост, организирана във Вилнюс на 13 януари 1991 година, когато загиват 14 души, а стотици са ранени. Само двама от обвиняемите са присъствали в съдебната зала във Вилнюския окръжен съд и са пледирали за невинност.

Много от другите се намират в Русия, която отказва да ги предаде, и ще бъдат съдени задочно. Това е най-голямото дело в историята на съдебната система на Литва. Освен 65 обвиняеми, представлявани от над 60 адвокати, има около 500 потърпевши и около 1000 свидетели. Поради малкото физическо пространство в съдебната зала и високото ниво на обществен интерес, заседанията се излъчват пряко на екран във фоайето на Съдебната палата и за първи път в практиката на местното правосъдие се предават на живо по интернет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сменят управителя на АГ болницата във Варна
Сменят управителя на АГ болницата във Варна
Подземни контейнери в Благоевград и Разлог
Подземни контейнери в Благоевград и Разлог