В Благоевград днес за гласовете на избирателите ще се борят кандидатът на ГЕРБ - Атанас Камбитов и независимият - Румен Томов.

Благоевград Сандански

Изборният ден започна нормално, близо 65 000 са избирателите. В Сандански и Гърмен също избират общински кмет.

Много смени бяха регистрирани в състава на секционните комисии в Благоевград и Сандански. В Благоевград от вчера до днес бяха сменени 70 членове, в Сандански - около 60.

През миналата седмица в село Рилци имаше напрежение заради това, че местни жители недоволстваха срещу гласуването на македонци с двойно гражданство.

В Рилци още на първи тур си избраха кмет. Днес в селото гласуват само за общински градоначалник. Очакванията са за слаба избирателна активност и липса на напрежение пред урните.

Тази седмица мислите ли че ще дойдат македонци да гласуват?

След като са в списъците, след като им е дадено право на глас, ние какво можем да направим след като държавата го дава това право?
Ние няма и защо да гласуваме, ние си избрахме кмета а за града не ни интересува.

От новия кмет на селото хората очакват да направи ревизия на списъците с регистрирани в Рилци македонци с двойно гражданство.

Мариела Тренчева: Да, трябва, защото някои от тях са регистрирани на къщи, на къщи в които живеят хора, което не е много приятно, трябва да се реши този проблем. На какъв адрес ще ги пишат, да не е на къщите на хората.

Около 70 са македонските граждани, които са включени в избирателните списъци за местните избори в Рилци.

Има ли постоянно живеещи тук македонски граждани?

Познаваме се визуално всички, които живеем в селото има и нови съселяни, но се знаем, македонски граждани не съм виждала.

По данни на ГРАО в Рилци живеят над 5000 души. Имащите право на глас на местните избори обаче са малко над 800.