НОВИНИ

Масови арести след протести в Русия

Европейският съюз и Съединените щати остро осъдиха насилието в Русия срещу демонстранти на митингите, организирани от опозиционния лидер Алексей Навални. Вчера повече от 2000 души бяха задържани в цяла Русия, а самият Навални беше осъден на 30 дни арест.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:34, 13.06.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

По последни данни повече от 800 за задържаните при протеста в Москва, около 900 в Петербург. Това е вторият за тази година масов антиправителствен протест, организиран от Навални, и както и предишния през март, е посрещнат с твърд отпор от полицията. Кремъл обяви, че протестите не заплашват властта.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: "Опасни са провокациите. А вчера в Москва, когато десетки хиляди хора отбелязваха националния празник на страната ни, ето тази група провокатори носеше опасност за гражданите".

След големите протести през 2012 г. руското законодателство беше ожесточено така, че днес дори на депутатите е забранено да се срещат с избиратели извън разрешените за това места. Навални настоява, че ограниченията за митингите са в нарушение на конституцията и отхвърля обвиненията в провокация.

Алексей Навални, опозиционен лидер: "Излязоха много хора - в Саратов излязоха 6000 души, в Пенза също имаше много голям митинг. Протести имаше в много градове, където преди не е имало. В Норилск, например, където последният митинг е бил през 1952 г."

Мнозина на митингите са младежи. Готовността им показва нарастваща политическа активност на младите в Русия. За разлика от родителите си, те нямат минал опит за сравнение, не се страхуват и не вярват в политическото статукво.

студент, демонстрант: "Нямам надежда в изборите, защото свободни избори няма да има."

студент, демонстрант: "Страхувам се, заради това, че изразявайки своята воля, мога да бъда лишен от образование, от работа."

Има и хора, които са против протестите.

Наталия Демтенко, жителка на Москва: "Защо да не ги арестуват тези хора, след като в Деня на Русия вървят с плакати срещу Русия".

Харесва ли им на руснаците Навални или не, в момента той е единственият опозиционен лидер, който успява системно да вдъхновява последователи, особено сред младежта. Проблемът е, че колкото повече властите затягат обръча около своите противници, толкова по-голям е рискът да ги радикализират. Още повече, че след 9 месеца предстоят президентски избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нарушения при провеждането на изпит в УНСС
Откриха нарушения при провеждането на изпит в УНСС
Ресторантьори в Пловдив искат удължаване на работното време
Ресторантьори в Пловдив искат удължаване на работното време