НОВИНИ

​Масови арести за корупция на граничния пункт "Кулата"

23-ма души са задържани при спецакцията снощи, в която са участвали 250 служители на службите. Разследващите са установили няколко различни корупционни схеми. За какво някои транспортни фирми са плащали абонамент - вижте в репортажа на Явор Симов.

Явор Симов
от Явор Симов
17:23, 14.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

6 транспортни фирми са били част от схемата и са били на така наречената от разследващите такса "Абонамент" . Това означава, че срещу 50 или 100 лева техните камиони са преминавали, без да бъдат проверявани. В края на месеца, според броя на преминалите транспортни средства, като сумата се е изравнявала между служители на митницата и съответната транспортна фирма.

Иван Гешев - ръководител на спецпрокуратурата: При другия случай, това са такива случаи, при които не се използва тази преференциална цена на корупционната услуга. Това са конкретни случаи когато се констатира претоварен определен камион. Като сумата пак е различна взависимост от това какъв е камиона колко е претоварването.

В тези случаи на шофьора е предлагано да мине втори път през кантара.

Иван Гешев - ръководител на спецпрокуратурта: Това естествено си има цена, за да бъде констатирано претоварването, то е до 100 и над 100 евро. Той минава с по-висока скорост, което благодарение на това не се отчита претоварването.

Освен двете схеми, на пункта са се събирани и такси от по 5-10 евро, за да не се създават пречки на шофьорите. От началото на акцията са извършени над 83 обиска в Кулата, Благоевград, Кюстендил, Сандански. До момента са иззети над 60 000 лева.

Все още не е ясно колко пари е натрупала групата от рушвети, но се смята, че сумата е значителна. Предполага се, че групата има лидер, но според Иван Гешев дали е така и кой е той ще се изясни до края на деня.

Арестите на граничния пункт коментира и премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. „Няма да ги оставим на мира" , заяви Борисов. И допълни, че правителството полага огромни усилия за борба с контрабандата и всички министерства, които са въвлечени в тази дейност засега са много активни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна ще е домакин на срещи по време на българското председателство на ЕС
Варна ще е домакин на срещи по време на българското председателство на ЕС
Все още има хора в неизвестност след пожара в Лондон
Все още има хора в неизвестност след пожара в Лондон