НОВИНИ

Масови безредици по време на протеста на "жълтите жилетки" в Париж

Центърът на Париж пламна в масови безредици по време на протеста на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата и политиката на президента Макрон. Над 106 000 души са излезли по улиците в цяла Франция, по последни данни. Протестиращите в столицата са над 8 000.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, Снимки: БТА
20:11, 24.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Напрежението на "Шанз-Елизе" утихва след безредиците днес. Горящи барикади, изтръгнати павета и сълзотворен газ. 24 души пострадаха днес в центъра на Париж, сред тях 5-ма полицаи и един журналист. Около 130 са задържани, от тях 42-ма в Париж.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер обеща систематични санкции за виновните за безредиците, като обвини за втори път днес крайната десница и нейната лидерка Марин льо Пен въпреки нейните възражения.

Ултрадесни мрежи действат от 10 часа сутринта, отбеляза министърът, като увери, че правителството е чуло исканията на мирно протестиращите.

Макрон написа в Туитър:

"Срам за тези, които нападнаха (полицията). Срам за тези, които проявиха насилие срещу други граждани . . . В Републиката няма място за това насилие".

Многократно демонстрантите се опитваха да пробият блокадите към Елисейския дворец, което беше и главната им цел. Те отказаха да се съберат на определеното от властите място край Айфеловата кула и предпочетоха да са близо до държавните институции. Протестът е хаотичен, без лидери и в него се врязаха крайни активисти, които създадоха безредиците.

В провинцията положението е по-спокойно, но навсякъде владее недоволството от неразбиране на управляващите.

Мишел Друо, работник от металообработващата индустрия: Протестът е повече от оправдан. Аз работя от 22 години, печеля 1400 евро на месец. Като човек разбере, че госпожа Макрон сменя сервиз за 500 000 евро, не му става добре, винаги едни и същи хора затягат коланите.
Патрик Перес, търговец: Вече не се издържа, опрени сме до стената, а 2019 г. се очертава ужасна и драматична, има възрастни хора, които вечер не се хранят, защото не могат да си го позволят. Има безработни, дори работещи, които на 15-о число от месеца вече са на червено. Казваме стига! Ще намерим отговор.

Осъждайки насилието, френското правителство отказва да драматизира ситуацията. "Протестът затихва" според вътрешния министър Кристоф Кастанер, който изтъкна, че демонстрантите са много по-малко от миналата събота. Министърът обвини пряко крайната десница за насилието в Париж.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи: В Париж наблюдаваме развитие заради призива на Марин льо Пен към протестиращите да излязат на "Шанз-Елизе", на практика там са 5000 души. Виждаме, че крайната десница се е мобилизирала и се опитва да издигне барикади на "Шанз-Елизе".

Лидерката на националистите остро отрече обвиненията, обвинявайки министъра, че се опитва да ѝ прехвърли отговорността за безредиците.

Протестът е всеобщ и народен и според крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон, чиито симпатизанти най-твърдо поддържат движението, както сочат проучванията. Според тях 77% от французите оправдават протеста.

Някои "жълти жилетки" изразиха готовност за трети протест. Мнозина обаче изразяват разочарование от хода на протеста, от отслабналата вече мобилизация и от случилото се днес на "Шанз-Елизе".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорът за Гибралтар е решен. Ще има среща на върха за Брекзит
Спорът за Гибралтар е решен. Ще има среща на върха за Брекзит
Средната цена на най-масовия бензин падна с 19 стотинки
Средната цена на най-масовия бензин падна с 19 стотинки