НОВИНИ

Масови оставки в Спешната помощ-Русе в знак на протест, МЗ назначи проверка

50 служители от Центъра за Спешна медицинска помощ в Русе подадоха предизвестия за напуксане. В центъра работят 150 души. Те не са съгласни с назначаването на новия директор и искат да остане предишният. Настояват още за повишаване на заплатите и за мерки за сигурност по време на работа.Здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверка дали средствата за заплати в центъра са изразходвани законно.

bnt avatar logo
от Ирина Илиева
20:12, 12.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

До конфликта в Центъра за спешна помощ се стигна в края на февруари, след като д-р Иванка Маринова спечели конкурса за директор. Част от служителите я подкрепят, други не. Предизвестията за напускане, който служителите са подали изтичат на осми април. Казват, че ако това се случи пациентите ще чакат линейките по 2-3 часа.

Мариана Ганчева - фелдшер: Даже 10 човека са достатъчни да не може да се върже графика. От нас зависи здравето на моите родители, на вашите, няма да има екипи, няма да има Спешна помощ. Това е. Застанали сме зад оставките си, като искаме един срок някой да се срещне с нас, да ни разясни в каква посока тръгваме .
;

Д-р Иванка Маринова заяви за "По света и у нас", че е готова на диалог с медиците.

д-р Иванка Маринова:: Те са на два лагера. Като започна да работя, мисля, че нещата ще си дойдат на мястото. Най-вероятно тези 50 човека няма да напуснат. Ще бъдат единици. И няколко човека да напуснат с останалите ще работим и ще вършим работа както трябва.

Служителите в Спешна помощ настояват и за по-високи заплати, намаляване на работните часове и по-безопасни условия на труд. От своя страна д-р Маринова се ангажира да осигури 7-часов работен ден, както е в останалите центрове в страната. По думите ѝ възнагражданията, обаче зависят от здравното министерство, тъй като центърът е бюджетно предприятие. Днес здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверка на дейността на центъра през последните две години, както и дали законосъобразно са осчетоводявани разходите за заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът дава „Топлофикация София“ на Агенцията за финансова инспекция
Омбудсманът дава „Топлофикация София“ на Агенцията за финансова инспекция
Разследват кмета на Стрелча за принуда
Разследват кмета на Стрелча за принуда