Хиляди поддръжници на руския опозиционер Алексей Навални се включиха в протести в Русия срещу планираната от правителството пенсионна реформа. Над 150 души са били задържани от полицията, твърди правозащитна организация. Протестите са предизвикателство към властите, които се надяват на висока избирателна активност в регионалните избори днес, въпреки широко разпространеното недоволство срещу планираното увеличаване на пенсионната възраст.

© БТА

Предложените промени в пенсионната система, които вече са внесени в парламента, намалиха с около 15% рейтинга на президента Владимир Путин и са най-непопулярната правителствена мярка от 2005 г.

Навални, на когото е забранено да се явява по държавната телевизия, а по-рано тази година му бешв попречено да се кандидатира в президентските избори срещу Путин, се надява да се възползва от общественото недоволство срещу реформата.

Той планираше да застане начело на протест в Москва днес, но миналия месец беше осъден на лишаване от свобода за 30 дни. Правозащитната група ОВД-Инфо твърди, че днес 153-ма поддръжници на Навални са арестувани от полицията в 19 града, включително някои от най-близките му сътрудници.

Руският опозиционер Алексей Навални е бил задържан пред дома си

Руският опозиционер Алексей Навални е бил задържан пред дома си

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил задържан днес пред дома му по неизвестни причини, съобщи в туитър говорителката на опозиционера Кира Я...

В Москва, където властите отхвърлиха искането за организиране на протест, близо 2000 души се събраха на централния площад "Пушкин". Някои от тях скандираха "Русия ще бъде свободна" и "Путин е крадец" под погледа на полицията за борба с безредиците, която им нареди да се разпръснат под заплаха от съдебно преследване.

Реформата на пенсионната система предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за жените при средна продължителност на живота в Русия съответно 66 и 77 години. В страната днес се провеждат избори за ръководители на 26 от 85-те региона, включително Москва.

Владимир Путин обяви предложения за смекчаване на спорната пенсионна реформа

Владимир Путин обяви предложения за смекчаване на спорната пенсионна реформа

Руският президент Путин обяви предложения за смекчаване на спорната пенсионна реформа, която предизвика вълна от протести през последните месеци. План...

© БТА