НОВИНИ

Масови протести срещу президента Путин в десетки градове на Русия

Те се проведоха под надслов „Той не ни е цар“. Така, по призива на опозиционера Алексей Навални, се посреща встъпването в длъжност на Путин за четвърти мандат - два дни преди церемонията. Митингите са съпроводени с арести.Съобщава се за повече от 1230 задържани в 21 града. В Москва задържаха организатора Навални.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:17, 05.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Под викове „Позор!“ полицията в Москва арестува десетки хора. Там организаторите и властите не се разбраха за маршрута на протеста и той се проведе на Пушкинския площад, без разрешение. За арестите са помагали хора от младежката организация на партията на властта „Единна Русия“ съобщава опозиционната преса.

Алексей Навални беше арестуван още с появата си на площада. Според полицията - „за организиране на несъгласувано публично мероприятие“.

„Русия ще бъде свободна“ скандираха младите хора. И обявиха, че протестират „За нашата и вашата свобода“.

Надежда Кулкова, протестираща: Аз се обявявам против корупцията. Обявявам се против властите, които ни забраняват да говорим, да изразяваме своето мнение. Властта иска повече пари, така да се каже, иска да печели на наш гръб. А ние искаме нормален и добър живот.
;

Такива са настроенията преди Владимир Путин да поеме новия мандат, с който ще изкара близо четвърт век начело на Русия. Повече от него - почти 30 години, е управлявал само Йосиф Сталин, отбелязва Ройтерс.

В Санкт Петербург демонстранти преградиха Невския проспект. Стигна се до сблъсъци със спецчастите ОМОН, които използваха палки, съобщават очевидци в социалните мрежи.

Според организацията ОВД Инфо, която следи за политическите преследвания, много арести в страната са извършени брутално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулканична активност и мощно земетресение на Хаваите
Вулканична активност и мощно земетресение на Хаваите
Приключиха последните тренировки преди парада за Деня на храбростта 6-и май
Приключиха последните тренировки преди парада за Деня на храбростта 6-и май