Инспекторите проверяват ежедневно в столичните паркове, но сега са по-строги със собствениците на кучета. И когато могат правят и съвместни акции с полицията, защото има и агресивни стопани. А най-често именно тези собственици на домашни любимци имат и проблемни кучета.

Силвия Кордон, старши инспектор, Столичен инспекторат: Четецът показва регистрационния номер на микрочипа. По този номер собственикът си регистрира кучето в местни данъци и такси, при проверка излиза неговото име, адрес, телефон, платен данък.

Ако при проверка кучето ви има чип, но не сте се регистрирали, няма да излязат данни и тогава отново подлежите на санкция.

Обикновено кучетата се чипират около шестия месец и обикновено инспекторите не проверяват под тази възраст.

При това положение обаче сте длъжни да носите паспорта на кучето с необходимите ваксинации, може и да го снимате на телефона си. Инспекторите следят и за водене на повод и почистване след домашните любимци.

доктор Тихомир Пърлев, главен инспектор, Столичен инспекторат: От началото на годината са проверени около 380 собственици на домашни любимци, имаме съставени 10 акта за установено административно нарушение, което е за по-сериозни нарушения за ухапвания на хора или други животни. 10 покани са изпратени за актове са установени нарушение и много често с общинското предприятие "Екоравновесие" за изоставени животни на територията на София.

Агресивните кучета освен с повод, трябва да са освен и с наморник.

В други европейски държави, дори има ограничение за отглеждането на породи, които биха могли да са агресивни.

Все пак основна тежест в характера на кучето има неговото възпитание и социализация в ранна възраст.

Неадекватното поведение на човека обаче също може да провокира агресия.