Масови проверки се извършват в Пловдив и региона за продажба на риба от река Марица, след като стана ясно, че водите на реката са токсично замърсени. Инспектори от Агенцията по храните проверяват борси и тържища за нелегална търговия във всички населени места в района на замърсяването. Днес се очаква да излязат и първите резултати от химическия анализ на водата и рибата.

Преустановено е замърсяването на реката според Регионалната инспекция. Няма опасност за питейната вода в град Пловдив.

От сутринта екипи на пловдивската агенция по храните проверяват различни търговски обекти за продажба на речна риба. Инспекторите работят и по сигнали за чували, пълни с риба, раздавани в махалите. Във фокуса на проверките влизат и крайпътни обекти в някои пловдивски квартали. Природозащитници са притеснени, че проблемът остава сериозен.

Валентин Данаилов, председател на сдружение „Олимпик 2002": Никой в момента не може да гарантира, че риба няма да продължи да измира. Тези отрови може да са в рибата и тя да заболее. Предстои хвърлянето на хайвера на тази риба. Кой ще гарантира, че този хайвер ще бъде здрав.

Днес се очаква да станат известни първоначалните резултатите от пробите на водата и мъртвата риба. Институциите са категорични, че замърсяването идва от фирма от Стамболийски, която преработва полиетиленови отпадъци.

Генади Алтънов, член на УС на "Олимпик 2002": Министърът на околната среда и водите е в пълното си право, да отнеме разрешителните за водоползване и за заустване на отпадъчни води, в р. Пишманка на замърсителя.

От риболовните сдружения подготвят нова кампания за възстановяването на реката. Вече се набират средства за купуване на риба от видовете, които пострадаха от замърсяването. Доброволците обаче смятат, че адаптирането им ще отнеме години.

От фирмата, която е обвинена за замърсяването отрекоха обвиненията. Към момента ползването на вода от тях е преустановено.

Ангел Ангелов, собственик на фирма "Екоинвест" ЕООД: Не сме съгласни, че сме избили рибата, не сме съгласни, че сме причинили тази екокатастрофа, не сме съгласни, че влияем толкова негативно на природата. Съгласни сме, че сме част от проблема, но не сме причинител на проблема. Разстоянието от нас до първата риба, която са намерили, е 20 км.