НОВИНИ

Масовият убиец Брайвик: Радикализирах се още повече заради изолацията в затвора

Масовият убиец - норвежецът Андерш Брайвик обяви, че се радикализирал още повече заради изолацията в затвора. Изказването си направи пред съдебен състав по време на дело, в което норвежката държава обжалва решението на по-ниска инстанция, че условията в затвора нарушават човешките му права.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:42, 12.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

След пет години в затвора, крайнодесният екстремист обяви, че е станал още по-радикален заради продължителната изолация, в която живее. Андерш Брайвик изтърпява 21-годишна присъда, след като през 2011 година уби с бомба 8 души в Осло и застреля 69 на остров Ютьоя.

След като в първия ден от делото, Брайвик влезе в залата в затвора в град Шиен с нацистки поздрав, днес съдът го изслуша, но медиите не излъчиха думите му. Той се е оплакал от изолацията в затвора, но без да говори за престъплението, за което е осъден.

ФРЕДРИК СЕЙЕРСТЕД, ГЛАВЕН ПРОКУРОР: Крайното заключение е, че той не се разкая ни най-малко за това, което е извършил.

Защитата му настоява, че условията в килията го правят умствено уязвим. През април 2015 съд в Осло постанови, че норвежката държава е нарушила забраната за "нехуманно и унизително" отношение, записана в Европейската конвенция за защита правата на човека. Държавата обаче оспорва това. Главният прокурор обяви, че изолацията на Брайвик е оправдана, тъй като той все още е заплаха заради желанието си да разпространява опасна радикална идеология.

Според психиатрична оценка от края на миналата година, Брайвик е все по-конспиративен, търси контакт с други крайно десни в затвора и иска да създаде фашистка партия.

Брайвик няма контакт с други затворници, но има възможност да общува с надзиратели, медицински персонал и адвоката си. Той разполага с три стаи, телевизор, вестници, видеоигри и фитнес уреди. Присъдата се очаква пред февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две варненски села без вода и в снежна блокада
Две варненски села без вода и в снежна блокада
Няма да има дневна винетка за леки автомобили
Няма да има дневна винетка за леки автомобили