НОВИНИ

Масово измиране на пчели след третиране на земеделски площи във Видинско

Тревожен сигнал от Видинско- масово измиране на пчели след третиране на земеделски площи. Сформирана е комисия, която да установи пораженията. Пчеларите установили, че пчелите масово измрели след като арендатори пръскали с препарати през почивните дни.

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 05.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Пчелари в община Кула и съседната Бойница установили, че пчелите масово измират след като арендатори пръскали с препарати през почивните дни.

Петър Младенов, председател на Видинското пчеларско дружество: „Сериозни са пораженията в землището на село Големаново и в община Бойница, където колегите наистина образно казано, с лопата ринат пред кошерите отровените пчели."

Казват, че не е спазена наредбата, според която, за да се предпазят пчелите, земеделците трябвало да предупредят за обработките.

Петър Младенов, председател на Видинското пчеларско дружество: „Не е уведомена нито „Растителна защита", нито пък кметствата на пострадалите землища и фактите са налице. Отравянията са масови."

Най- засегнати са пчеларите в село Големаново.

Красимир Тодоров, село Големаново: „На един познат знам, че 50 кошера казаха, тука на един друг 20."
Цветан Томов, пчелар: „В Големаново има 5-6 пчелина, няма пчелин, който да не е повреден. Всичките пчелини са ликвидирани."

Пчелари казват, че активният сезон за тях приключил още преди началото му.

Петър Младенов, председател на Видинското пчеларско дружество: „Отровена е летящата, работната пчела, вследствие на което семействата силно се дезориентират. Намалява популацията."

Настояват за диалог със земеделските производители, както и да се спре пръскането с пестициди, които са забранени в други държави от Европейския съюз, но не и у нас.

Цветан Томов, пчелар: „Тук се карат тирове с препарати и се пръска безогледно."

Взети са проби, които да установят дали причина за високата смъртност е обработката с препарати

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Има намаление на заплатите на работещите в реанимацията в Пирогов
​Има намаление на заплатите на работещите в реанимацията в "Пирогов"
239 062 именици празнуват на Гергьовден
239 062 именици празнуват на Гергьовден