НОВИНИ

Масово неправилно паркиране в София

Автомобилите в столицата масово паркират неправилно, установи проверка на БНТ 2. Освен върху тротоарите и зелените площи, шофьорите си позволяват да паркират дори и върху пътното платно в близост до кръстовища и спирки на градския транспорт. Докато екипът ни снимаше спрял върху велоалея автомобил, шофьорът форсира и даде на заден ход, като за малко не прегази оператора.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
18:33, 27.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

"Какво става?"

"Как ще даваш назад?"

"Това е пътно платно и за секунда не може да спирате."

"Ако искам ще спирам, не си ти човека, дето ще ми кажеш к'во да правя."

"Тука на платното хубаво ли е да се спира?"

"Да хубаво е господине, госпожо."

"Тука минава рейсът, точно на завоя спряхте."

Така реагираха нарушителите, които снимахме в "Студентски град". Тук всеки спира както му е удобно и не се съобразява с никакви знаци. Тротоарите са изпотрошени, а градинките са просто кални площи.

"Кой където намери място и където може."

"Идва ли често паяк?"

"Не сме виждали паяк поне от година и нещо."

Кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев обясни, че столичният инспекторат всеки ден налагат глоби на автомобилите в зелените площи, а служители на "Пътна полиция" често правят акции в района и издават фишове. Всичко това - без ефект, защото събирането на тези глоби не е ефективно. Има внесено предложение районът да стане зелена зона, до няколко месеца ще има и изготвен проект. От Центъра за градска мобилност признават, че 10-те репатриращи автомобила, които имат, са недостатъчни за цяла София. 5 от тях работят само в центъра.

Румяна Милова, Център за градска мобилност, СО
"А бройката над 5 ги насочваме под формата на акции да извършват контрол в райони извън зоната за почасово паркиране. Надяваме се до няколко месеца да можем да се снабдим с нови 10."

Румяна Милова разказва още, че три дни след акцията в даден район, нещата се възвръщат към обичайното. В центъра най-много проблеми с паркирането има в районите, граничещи със зоната за платено паркиране. Затова се планира скоро тя да бъде разширена. По данни на „Пътна полиция“ от началото на годината са издадени 883 фиша за неправилно паркиране и са съставени 219 акта. В редакцията получихме десетки сигнали за паркиране на забранени места из цяла София, затова ще продължим да снимаме и показваме нарушителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висок рейтинг за изборното студио на БНТ
Висок рейтинг за изборното студио на БНТ
Цецка Цачева не влиза в парламента на този етап
Цецка Цачева не влиза в парламента на този етап