НОВИНИ

Матео Ренци ще подаде оставка тази вечер

Италианският премиер Матео Ренци обяви, че ще подаде официално оставката си тази вечер в 20 ч. българско време, след като по-рано днес парламентът в страната прие бюджета за 2017 г.

матео ренци подаде оставка вечер
bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 07.12.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Лявоцентристкия лидер обяви, че ще се оттегли от поста след окончателното гласуване на закона, което стана по-рано днес.

„Законът за бюджета беше приет. Официалната оставка ще е в 19 ч. (местно време – бел. ред.). Благодаря на всички и да живее Италия“, написа премиерът в оставка в Туитър.

Бюджетът беше одобрен с вот на доверие в Сената от 173 сенатори срещу 108 против.

По-рано имаше слухове, че Ренци ще се оттегли в петък, тъй като четвъртък е национален празник в Италия, давайки повече време за действие на своята партия. По-късно днес ръководството на Демократическата партия ще проведе среща, на която ще се решат бъдещите действия на политическата сила.

Партията страда от вътрешно разделение, което си пролича по време на опитите на Ренци да прокара исканите реформи в конституцията.

Очаква се следващите парламентарни избори в страната да се проведат през февруари 2018 г., но опозицията иска това да стане по-рано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов силен трус в Индонезия
Нов силен трус в Индонезия
Политико: Ирина Бокова е сред най-влиятелните личности, които оформят Европа
"Политико": Ирина Бокова е сред най-влиятелните личности, които оформят Европа