НОВИНИ

Матео Ренци: Светкавични уволнения за "кръшкачите" от работа

Италианският премиер Матео Ренци обяви ново законодателство, с което ще се вземат строги мерки срещу хората от публичния сектор, които кръшкат от работа. Мерките предвиждат светкавични уволнения до 48 часа. Тази седмица четирима души бяха уволнени в Сан Ремо. От тамошното кметство тръгна последният скандал за нагло отсъствие от работа.

Невена Бонева
от Невена Бонева
20:09, 21.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Да се регистрираш, че влизаш на работа, а после да излезеш на пазар, или пък целия ден да караш кану - такива обичаи разкриха видеокамерите на италианската финансова полиция в кметството в морския град Сан Ремо. Операцията, кръстена иронично "Стаханов" на името на миньор ударник от съветски времена, уличи близо половината от 528 служители, 35 бяха поставени под домашен арест. Най-скандалните кадри в разпространеното видео са на транспортен полицай, който притичва да се отчете на автомата по бельо, защото живее в същата сграда. Понякога по пеньоар го отменя жена му.

Проблемът е общонационален - сред драстичните примери е разболяването на 80 на сто от градската полиция в Рим миналата Нова година. И данните на италианските медии, че всеки ден отсъстват 15 процента от водачите в столичния обществен транспорт. "Железният юмрук" на правителството срещу кръшкачите предвижда уволнение до 48 часа и приключване на съдебното дело до 30 дни, и най-вече санкции за шефовете, които ги толерират.

Премиерът Ренци обясни главната разлика със сегашните закони, като даде хипотетичен пример с две от седящите до него министърки - на държавната администрация и образованието.

Матео Ренци, премиер на Италия
Ако Мадиа се регистрира и после излезе, а Джанини й е шеф, в момента не е длъжна да предприеме нищо. Сега казваме - скъпа Джанини, ако не я уволниш, ще уволним и теб.

Синдикатите са против новите правила за дисциплина и в отговор изтъкват, че в държавния сектор от шест години чакат да им размразят заплатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови закъснения на влакове и студ във вагоните на БДЖ
Масови закъснения на влакове и студ във вагоните на БДЖ
Здравеопазването ще бъде тема на вота на недоверие към правителството
Здравеопазването ще бъде тема на вота на недоверие към правителството