Генералният директор на дирекция "Действия по климата" в Европейската комисия Мауро Петричоне обсъди с граждани проблемите, свързани с климатичните промени у нас и в Европа. Според него, за да има реална преценка на ситуацията, трябва да се чува преди всичко мнението на хората. Като добри примери за справяне с климата той посочи Германия и Италия.

93 процента от европейците смятат, че климатичните промени са сериозен проблем, а над 70 на сто от тях виждат в мерките възможност за икономически растеж и иновации. А "Чиста планета за всички" ще има тогава, когато всеки положи усилия за това. Прекалената консумация на електроенергия е най-голямата заплаха за климата според Мауро Петричоне,защото голяма част от тази енергия идва от използването на твърди горива като суровина.

Мауро Петричоне, генерален директор на ГД "Действия по климата" в ЕК: Много е важно значително да намалим консумацията на електроенергия, на половина до 2050-та година и трябва да се уверим, че енергията, която използваме идва от екологични източници. Затова е необходимо да инвестираме в нови технологии и да доведем тези технологии на пазара.

Неправителственият сектор и гражданите са категорични - Европейският съюз трябва по-внимателно да следи къде отиват тези инвестиции и да има глоби при установени нарушения.

Данита Царичинова, екологично сдружение "За земята": Стъпките, които прави ЕС и всички препоръки към България, които се стига и до наказателни процедури са в много правилна посока, но проблемът е, че се отваря една много голяма дупка, когато стане въпрос за това какво ще направи България.

По-рано днес Мауро Петричоне участва в дискусия в Народното събрание. Заедно с депутати от няколко комисии той обсъди дългосрочната стратегия на Европейския съюз за неутрална, просперираща, модерна и конкурентноспособна икономика по отношение на климата.