НОВИНИ

Май че е късно, либе, за китка....

След като "По света и у нас" предупреди още през месец януари, че Средновековието изчезна за учениците, които сега ще бъдат в седми и шести клас, а по-късно установи, че това се отнася и за континента Европа по география и за гръбначните животни по биология, едва преди седмица това осъзнаха и три професионални и учителски асоциации.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:31, 31.08.2016
5004
Чете се за: 01:09 мин.
Истории
късно либе китка

Това са Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, Българското историческо дружество и Сдружението на преподавателите по история в България. И правилно, уважаеми професионалисти и учители, се вълнувате. Пишете, че часовете предложени от министерството за доучване на историята, географията и биологията, съответно 12,11 и 11 от задължителноизбираемата подготовка са изключително малко, за да се усвои пропуснатия материал. Искате по 34 часа годишно за всеки от предметите, защото по стария закон били отделени по 51 часа за история и география и дори 68 часа за биологията. Иначе, казвате, два випуска остават без знания. Дори вече сте изпратили писма до Омбудсмана, министъра на образованието и Народното събрание. Още нещо много правилно забелязвате, уважаеми професионалисти, че няма как предвиденото да се изучи за две години да бъде вместено в една и че МОН много добре знае това, защото още няма ЗАПОВЕД относно вариантите за наваксване, а се предлага всяко училище само да избере вариант./ Предложените варианти са три: общо за трите предмета допълнително 34 часа в ЗИП, 34- но незадължителни часове в СИП за всеки от предметите или преструктуриране на учебния материал в 7-ми клас, така че да се предаде материала за 7-ми и 8-ми клас/. Вие смятате, че никой от вариантите не е приемлив. И с право. Дотук добре.

Но както е казал народът - късно е либе за китка. Всичко това трябваше да направите преди законът да влезе в сила на 1 август. И да поискате отлагането на форсираната реформа с две години. Сега, при влязъл закон кой ще ви чуе? Най-много някой политически опонент да сезира Конституционния съд. И още- злото е сторено, не искайте по 34 часа за предмет в ЗИП, защото тогава децата ни ще трябва да стоят от сутрин до вечер в училище. А им предстои кандидатстване след 7-ми клас. Но вие поне се обадихте! Защото имам за кажа още нещо, този път на многобройните родителски организации, някои от които на явна хранилка в просветното министерство. Как пък една дума не казахте в защита на децата, нали сте родители? Същото важи и за учителските синдикати- как пък една дума не казахте в защита на учителите по история, география и биология, нали сте учители?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успех, Влади!
Успех, Влади!
Кална вода тече от чешмите в село Драгичево
Кална вода тече от чешмите в село Драгичево