НОВИНИ

Мая Манолова: 2018 беше година на събуждане на гражданите

2018 г. беше година на събуждане на гражданите. Хората имат нужда от институция, към която да могат да се обръщат винаги, като последна надежда, аз съм удовлетворена от работата си. Това каза омбудсманът Мая Манолова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 21.12.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Ние сме там, където сме нужни, добави още тя.

Манолова коментира промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Като омбудсман защитавам правата на децата и промените в НПК, с които се допуска задържане на деца за 24 часа, без да знаят близките, е тежко посегателство върху детските права. Става дума за разминаване между езика на българския законодател и Брюксел, коментира Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: Надявам се, че парламентът ще си прецизира решението по отношение на задържането на деца, разбирането за детските права като подарък от Дядо Коледа за това, че са послушни - не е професионално. По този начин освен, че се създава огромно безпокойство у родителите, се оспорват и много права, като правото на оспорване на законността на задърържане, правото на адвокат, правото на медицинска помощ, правото да имат лични вещи.

Много сериозно посегателство върху права на деца е това решение, бе категорична омбудсманът.



;

Омбудсманът коментира и повишението на цената на водата.

Новите цени на водата са несправедливи, каза Манолова. Според нея не се подобрява водопреносната мрежа, защото анализ на КЕВР показва, че течовете по водопреносната мрежа са си 62%.

Мая Манолова, омбудсман: Необходимо е да има много ефективен модел правят ли дружествата инвестиции, които са обещали и ако не ги правят и ако има проблем със социалната поносимост, да има възможност бизнес плановете на ВиК-операторите да се променят и тук на ход са законодателите.

Трябва да се направят съответните промени и да се обърне внимание на възможността да се правят промени на бизнес плановете на ВиК-операторите и преосмисляне на единната цена на една област, отбеляза още омбудсманът.

;

От гледна точка на гражданската конфискация притеснена съм от начина, по който законодателят подхожда към толкова важни и чувствителни от гледна точка на правата на човека закони, коментира Мая Манолова.

Факт е, че този закон има много важно антикорупционно действие, но може и да засегне много сериозно човешки права, добави тя.

Манолова призова да се приеме обществено обсъждане и да се чуе гласът на експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летище „Гетуик“ отново спря работа заради дронове
Летище „Гетуик“ отново спря работа заради дронове
ДРУГИТЕ новини: Киану за пример
ДРУГИТЕ новини: Киану за пример