Хората са притеснени от това "набързо спретнато" увеличение на цената на природния газ за бита. Нямам обяснение, без реален анализ, на световните пазари цената на газа се повиши с 15%, у нас регулаторът гласува 30%. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на "Още от деня".

Според Мая Манолова КЕВР би следвало да следи за баланс на интереси между дружествата и българските граждани, но сега обикновено заема страната на по-силния. Целта е да се запълнят дупки в енергийните дружества, но това ще стане от джоба на българските граждани, заяви Манолова.

Докато природният газ намаляваше на световните пазари, то у нас нищо не поевтиня. Българите изнемогват, мизерията е страшна, каза омбудсманът.

"Участвах с мои експерти в т.нар обществени обсъждания, всичко обаче се прави проформа. Ясно е, че предварително нещата са решени. За вторник е насрочено обсъждане на предстоящото поскъпване цената на парното и топлата вода".

Отдавна КЕВР не се впечатляват и не отговарят на моите писма, ще подкрепя организациите на потребители, които ще обжалват предстоящото поскъпване. Като омбудсман нямам право да обжалвам това решение, каза още омбудсманът Мая Манолова.

Вижте целия разговор във видеото.