Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Това заяви в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова след като депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, с които потребителските спорове бяха извадени от обсега на арбитражите.

От следващата седмица, след обнародването на промените в Държавен вестник, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето, коментира Манолова. Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. Всички арбитражни дела, които са заведени към момента, които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими, уточни Манолова.

Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсултските възнаграждения. По думите ѝ това са допълнителни разноски, с които монополните дружества товарят своите клиенти в случаите, в които ги изпращат на съд. Свидетели сме на това, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения, за да може монополистът да прибере още и още от своя клиент, заяви Манолова. Тя даде пример с "Топлофикация", която когато съди свои клиенти, иска 300 лв. пред Софийския районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител.

Мая Манолова - омбудсман: Юристконсултските възнаграждения - това са допълнителните разноски с които монополните дружества товарят своите клиенти - в случая в които ги изпращат на съд. Тези юрисконсултски възнаграждения бяха намалени 6 пъти. Сега Топлофикация ,която съди масово свои клиенти искаше 300 лв. пред СРС , 300 лв. при възражения на длъжника и 350 лв. при частен съдебен изпълнител.Сега таванът , който ще може да поиска е не 3 по 300, а 3 по 50 - т.е. сумата от 900 лв. ще бъде намалена на 150 лв.

Мая Манолова заяви, че тази победа е станала възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание. Тя благодари на депутатите, че са защитили гражданите и че не са се поддали на корпоративния натиск, на който са били подложени в последните месеци. Тя благодари и на Комисията по правни въпроси в парламента и на председателя ѝ Данаил Кирилов от ГЕРБ.


Потребителските спорове ще се решават извън арбитражните съдилища

Потребителските спорове ще се решават извън арбитражните съдилища

Потребителските спорове да се разрешават извън арбитражните съдилища, реши окончателно парламентът с приетите на второ четене промени в Гражданския пр...