Промени в графика за изплащане на новата финансова подкрепа за хората с увреждания поиска омбудсманът Мая Манолова. От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че заради изисквания в законодателството изплащането на средствата ще започне в средата на февруари. Общественият защитник обаче настоява хората да получат помощта до края на този месец.

Около 340 000 души с увреждания са получили по-ниски пенсии този месец. Причината - Националният осигурителен институт спря изплащането на така наречената "инвалидна добавка".

Мая Манолова - национален омбудсман: В момента, в който си видяха по-ниските пенсии, решиха, че това е поредният удар и поредният начин да бъдат ощетени.

Сашо Христев е с детски паралич. Студент е и работи. Въпреки че пенсията му е намалена с около 30 лева, не се чувства ощетен.

Сашо Христев: Тази добавка, която е махната от инвалидната ми пенсия, се трансформира във финансова помощ. Хората с увреждания нищо не губят, то е от полза за тях.

Хората с увреждания ще получат новата финансова подкрепа в средата на февруари.

Финансовата подкрепа е обвързана с линията на бедност. В зависимост от степента на увреждане хората ще получават между 24 и 198 лева. Изплащането на помощта ще започне в средата на февруари.

Мая Манолова - национален омбудсман: Няма никакъв проблем да бъдат изплатени тези финансови подкрепи в рамките на месец януари и затова настоявам и затова изпратих препоръки.

От социалното министерство обясниха, че Агенцията за социално подпомагане прилага един принцип за всички плащания. Заради необходимостта от проверки и издаване на заповеди, всички помощи се изплащат с месец назад.