Омбудсманът Мая Манолова настоя за незабавно затваряне на социално-педагогическите интернати в страната. В Сливен тя се срещна с представители на различни институции, с които търсеха как да се разреши закриването на интернатите.

Сливен Драгоданово, Сливен

От образователното министерство заявиха, че вече има разработена стратегия, но тя би могла да стартира през следващата година. Интернатът в Драгоданово ще бъде първият закрит по пилотна програма възможно най-рано, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева като децата временно ще бъдат пренасочени към други социални заведения. Повод за срещата в Сливен беше инцидент с убит мъж в село Драгоданово.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: И продължаваме с останалите интернати. Като под затваряне на интерната и извеждане на децата не разбирам механичното им пренасочване към останалите интернати. За част от децата твърдя, че е възможно да бъдат върнати в семейната им среда. Други са готови да бъдат настанени в приемни семейства, или в центрове за лица лишени от родителска грижа.