НОВИНИ

Мая Манолова: ​Необяснимо е забавянето на Закона за детското правосъдие

Моята голяма грижа и тревога е свързана с необяснимото забавяне на обсъждането, внасянето в парламента и приемането на Закона за детското правосъдие. Tова каза омбудсманът Мая Манолова при откриване на кръгла маса на тема "Насилието над деца: правни аспекти на превенцията, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България".

bnt avatar logo
от БТА
13:07, 15.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
мая манолова ​необяснимо забавянето закона детското правосъдие

В събитието взеха участие зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, зам.-министърът на образованието Деница Сачева, както и представители на МВР, ВСС, ДАЗД, Агенцията за социално подпомагане и неправителствени организации.

Манолова заяви още, че институцията на омбудсмана е била силно ангажирана при изготвянето на законопроекта, който Министерството на правосъдието е трябвало да внесе в парламента. Документът обаче е бил върнат в изходна точка за обсъждане на концепцията на закона.

Омбудсманът отбеляза, че България все още не е транспонирала в пълен обем директива 2012 на ЕП и на Съвета на ЕС от 2012 г. за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите от престъпления, и допълни, че в законодателството ни отсъстват изцяло важни елементи от директивата.

Манолова посочи, че все още има деца, които са подложени на насилие в интернати.

В края на днешната среща се очаква да бъде изготвен доклад с конкретни препоръки за промени в законодателството за създаване на ефективни гаранции за защита правата на децата жертви или свидетели на насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров се срещна с адвоката на Сергей Антонов проф. Джузепе Консоло
Сотир Цацаров се срещна с адвоката на Сергей Антонов проф. Джузепе Консоло
Ремонтират гимназия „Христо Ботев“ в Русе, която е паметник на културата
Ремонтират гимназия „Христо Ботев“ в Русе, която е паметник на културата