ВиК дружествата нямат интерес да сложат ред в апартаментите, които са без водомери или не осигуряват достъп, даже и по отношение на тези, които крадат вода, защото сметката в крайна сметка се плаща от гражданите. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Още от деня“ по повод проекта за нова наредба за плащане на питейна вода, според която разликите между общото и индивидуалното потребление трябва да се заплащат наравно от потребителите. Мая Манолова подчерта, че ВиК дружествата и гражданите трябва да сключват индивидуални договори, в които да бъдат ясно разписани правата и задълженията на двете страни.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че жалбите към нея за несправедливо формиране на сметките за вода се увеличават постоянно, като този проблем е излаган във всеки неин годишен доклад. И предшествениците ѝ са били опоненти на това да изрядните платци да заплащат водата от общите части, допълни Манолова. Разликите между отчитаните стойности на общия водомер и индивидуалните водомери се дължи на редица фактори като неизправни водомери или липсващи такива, както и заради неосигурен достъп на служителите на отчетните дружества, които извършват проверките си в работно време. Други фактори са течове, кражби и устройства, които не са снабдени с водомери.

Мая Манолова, омбудсман: ВиК дружествата нямат интерес да сложат ред в апартаментите, които са без водомери или не осигуряват достъп, даже и по отношение на тези, които крадат вода, защото сметката в крайна сметка се плаща от гражданите.

Отклонените количества се плащат от цялата етажна собственост и ВиК дружествата не губят нищо, допълни Манолова.

"За" и "Против" новата наредба за плащане на водата

"За" и "Против" новата наредба за плащане на водата

Регионалното министерство готви нова наредба за отчитане и плащане на питейната вода. Промените вече са предложени за обществено обсъждане, съобщи зам...

Защо гражданинът трябва да плаща разликите в отчетените количества, запита Манолова. Има воля за промяна от страна на Регионалното министерство, допълни омбудсманът, но новата наредба не решава основните проблеми на гражданите и дава превес на ВиК дружествата. Заради новите правила за разпределяне на общото потребление ще възникнат междусъседски спорове, прогнозира Манолова. Сега потреблението ще се разпредели поравно, без да се взимат предвид площта и броят на живущите в апартаментите.

Основен проблем на гражданите е липсата на индивидуални договори, заяви Мая Манолова. В тях трябва да са разписани ангажиментите на двете страни, допълни тя.

Мая Манолова, омбудсман: На практика няма реален интерес ВиК дружеството да отчита адекватно, нито да контролира адекватно, защото то така или иначе си получава парите.

ВиК дружествата нямат практика да връщат надзети суми, допълни Мая Манолова.

Газът ще се повиши с 8% за потребителите от 1 октомври, а токът няма да поскъпва

Газът ще се повиши с 8% за потребителите от 1 октомври, а токът няма да поскъпва

Токът няма да поскъпва до края на годината, а газът ще се повиши от 1-ви октомври за битовите и стопански потребители, стана ясно след днешното заседа...

Ясно е, че цените на природния газ на международните пазари се увеличават, но процентът трябва да е детайлно и ясно обоснован от регулатора, заяви Мая Манолова. Тя посочи, че основен фактор за повишението е увеличаването на цените на алтернативните горива, но в доклада на КЕВР няма ясна обосновка защо е приет определен процент от 11,1, без да се уточняват видовете горива, международните пазари, котировките за кои периоди.

Мая Манолова, омбудсман: В правото си сме да искаме правата ни да са съблюдавани. Бих казала, че българите са значително по-невзискателни към отстояването на правата си като потребители.
Каракачанов предлага социална кошница с основни храни след поскъпването на хляба

Каракачанов предлага социална кошница с основни храни след поскъпването на хляба

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предложи на страницата си във Фейсбук решение за покачващите се цени на хляба и за спекулациите, по...

Омбудсманът заяви, че би подкрепила всяко действие в защита и подкрепа на българските домакинства и онези, които живеят около линията на бедност. Тя изрази надеждата си подобни идеи да не са „прах в очите“.

Цял месец няма движение по проектозакона за децата с увреждания, като очакване и разбиране в обществото съществува, заяви Мая Манолова. Трябва повече смелост и бързи действия от страна на отговорните институции, допълни тя.