Недоволни граждани и еколози обсъдиха днес с омбудсмана Мая Манолова проблема с презастрояването на южното ни Черноморие. Те подадоха и конкретни жалби до националния защитник срещу застрояването на защитени, по думите им, територии. Една от тях е срещу предстояща в началото на септември продажба на търг на имот на Министерството на отбраната край Созопол, който се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни. Заедно с омбудсмана ще настояват пред премиера Борисов тръжната процедура да бъде прекратена.

На срещата при омбудсмана бяха изнесени данни от изследване на "Маркет линк" от този месец, според което 86% от българите смятат, че Черноморието ни е презастроено. По данни на статистиката, от 128 нови хотела за последната година, 101 са в област Бургас.

Особено недоволство предизвиква предстоящата продажба на 20 декара имот на Министерството на отбраната в местността „Герените",в землището на Созопол, близо до плаж „Златна рибка".

Мая Манолова, национален омбудсман: Подготвили сме препоръка до премиера Борисов, с която настояваме търговете на имоти по Черноморието , обявени от Министерство на отбраната да бъдат спрени.Да се направи анализ за характера на тези имоти и в случай, че те са част от плажове или от дюни ,това е публична собственост и не би следвало да бъде продавана.

От Регионалната екоинспекция в Бургас заявиха , че имотът на МО не попада в защитена зона , но се намира на територии по „Натура". Екоинспекторите твърдят, че за предстоящия търг не са нужни разрешения от тяхна страна.

Тонка Атанасова - РИОСВ ,гр. Бургас: Той е в 2 "Натура" зони, но това не пречи на собственика да се разпорежда с имота за какъв род дейност ще бъде отразен.

Ако бъдещият купувач на терена обаче заяви инвестиционни намерения, тогава екоинспекцията ще трябва да даде заключение.

Според екозащитници, големият проблем е, че от 4700 дка дюни у нас, близо 3500 се водят като частни.Специализираните карти на дюните са приети преди 5 години , но и досега не са внесени в кадастралните карти.За това са отговорни министрите на туризма, на регионалното развитие и на околната среда . От Гражданско сдружение „Да запазим Корал" са сезирали за това Специализираната прокуратура.