НОВИНИ

Мая Манолова подкрепи борбата за превенция от домашно насилие

За да подкрепи създаването на първия в страната областен съвет за превенция на домашното насилие пристигна днес в Разград националният омбудсман Мая Манолова.

мая манолова подкрепи борбата превенция домашно насилие
bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 09.02.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Тя обяви, че по този проблем у нас все още не се говори и действа достатъчно. Манолова подчерта, че по официални данни домашно насилие и негови жертви почти няма, но по данни на неправителствения сектор една трета от жените в страната са потърпевши от него.

Тя е изпратила препоръка до премиера Бойко Борисов България да се присъедини към Истанбулската конвенция за противодействие на домашното насилие и правителството ни вече е предприело първите стъпки в тази насока.

Мая Манолова: Моята клауза като омбудсман е да съдействам във всеки един областен център да бъде създаден кризисен център за подпомагане, за подкрепа на жертви на домашно насилие. Към момента в България действат общо 18 кризисни центрове, които подкрепят деца и жени жертви на дом насилие, като техният капацитет е в рамките на 228 легла, което е абсолютно недостатъчно, предвид че според статистиката около 1 милион са жертвите в България на домашно насилие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България номинира Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН
България номинира Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН
Близо 60% смятат, че рисковете за сигурността в Европа ще намалеят
Близо 60% смятат, че рисковете за сигурността в Европа ще намалеят